ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 - 6:24:52π.μ.
05
Ιουνίου

Δραματικές αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών - Θα υπολογίζονται με τη διαδικασία... της προκαταβολής

Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα βάλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν γλιτώνουν ούτε αυτοί τις δραματικές αυξήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν κάθε μήνα από την 1/1/2017 στο Ασφαλιστικό ταμείο.

Το υπουργείο Εργασίας, φοβούμενο ότι δεν θα γνωρίζει από τις αρχές του νέου χρόνου τα εισοδήματα των επαγγελματιών κατά το 2016 ώστε να υπολογίσει τις ασφαλιστικές εισφορές, μελετάει ήδη τα εναλλακτικά σενάρια. Ένα από αυτά –που είναι και το κυρίαρχο- προβλέπει ότι από τις αρχές του νέου χρόνου, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται ως «έναντι», όχι βάσει των εισοδημάτων του 2016 που ορίζει ο νόμος αλλά με βάση τον μέσο όρο της τριετίας 2013-2015. Όποιος είχε εμφανίσει υψηλές αποδοχές σε αυτό το διάστημα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με εκρηκτικές επιβαρύνσεις ενώ θα δοκιμαστεί στην πράξη αυτή τη φορά το κατά πόσο το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα.


Το «χρονικό» του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών προδιαγράφεται –κατά τα φαινόμενα- ως εξής:


1.     Οι επαγγελματίες θα πληρώνουν μέχρι το τέλος του χρόνου κανονικά τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ. Όσοι είναι ασφαλισμένοι μετά το 1993 θα εξακολουθήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου να απαλλάσσονται των εισφορών για τα «μπλοκάκια» υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ταμείο κύριας ασφάλισης


2.     Από την 1/1/2017 οι εισφορές θα υπολογίζονται με τη διαδικασία της προκαταβολής. Δηλαδή, θα υπολογίζεται για τον κάθε επαγγελματία ο μέσος όρος του εισοδήματος της περιόδου 2013-2015 (σ.σ οι χρονιές μπορεί να είναι και διαφορετικές) και επί του μέσου όρου θα υπολογίζονται οι εισφορές. Οι συντελεστές θα είναι οι εξής:


a.      20% για την κύρια ασφάλιση

b.     6,95% για την υγεία

c.      7% για την επικούρηση

d.     4% για το εφάπαξ.


Να σημειωθεί ότι από την 1/1/2017, θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για το «μπλοκάκι» τους και οι «νέοι ασφαλισμένοι» (αυτοί που ασφαλίστηκαν μετά το 1993) είτε έχουν παράλληλη απασχόληση ως μισθωτοί είτε όχι.


Από τον Ιούνιο του 2017 οπότε θα έχουν υποβληθεί πλέον οι φορολογικές δηλώσεις και θα είναι γνωστές στις αρχές οι αποδοχές και του 2016, θα γίνει επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα εισοδήματα της τελευταίας χρονιάς δηλαδή του 2016. Θα γίνει ο συμψηφισμός με τα ποσά που θα έχουν πληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο και από το β’ εξάμηνο και μετά, οι εισφορές θα υπολογίζονται πλέον με βάση τις αποδοχές του 2016.


Το ίδιο πρόβλημα της έλλειψης στοιχείων για τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς, το υπουργείο Εργασίας θα το αντιμετωπίζει κάθε χρόνο. Έτσι, η διαδικασία της προκαταβολής των εισφορών θα είναι μόνιμη και θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο. Και αυτό για τον απλό λόγο ότι τα οικονομικά του ΟΑΕΕ δεν είναι τέτοια που να επιτρέπουν το «πάγωμα» στη διαδικασία είσπραξης των εισφορών έστω και για λίγους μήνες.


Στο τραπέζι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα


Νέο σοκ περιμένει την αγορά εργασίας το φθινόπωρο, με μειώσεις του εργατικού κόστους, περικοπές 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ντόμινο απολύσεων, πλήρη αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων.


Ουσιαστικά πρόκειται για το «πακέτο μέτρων για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» το οποίο θα κληθεί να αποδεχτεί και να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του δανείου το ερχόμενο φθινόπωρο.


Το σκληρότερο μέτρο που θα δοκιμάσει τη συνοχή και τις αντοχές της κυβέρνησης αφορά την κατάργηση δύο μισθών (δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας), κυρίως για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αφού για τους ήδη εργαζόμενους αναμένεται να προταθεί ο επιμερισμός των ποσών αυτών στους εναπομείναντες 12 μισθούς.

 

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 921 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα