Εκτύπωση αυτής της σελίδας
26
Αυγούστου

Εφορία - Έρχεται φορολογικός καύσωνας τον Σεπτέμβριο

Ενας «βαρύς» φορολογικός λογαριασμός που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ περιμένει τον Σεπτέμβριο εκατομμύρια φορολογουμένους. Τα νοικοκυριά θα κληθούν τον επόμενο μήνα να εξοφλήσουν μέχρι και 4 δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ενώ αν ληφθούν υπόψη και οι δόσεις των ρυθμίσεων τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.

Ο «Γολγοθάς» των δόσεων έχει ήδη ξεκινήσει για τους φορολογουμένους με τα «ραβασάκια» των φορολογικών δηλώσεων, ενώ από τον Σεπτέμβριο έρχεται να προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2021. Κάθε μήνα τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες θα ζουν με το άγχος της πληρωμής της δόσης ή των δόσεων, αλλά και την αγωνία της απώλειας κάποιας ρύθμισης.

 

Δόσεις για τον φόρο εισοδήματος, δόσεις για τον φόρο ακινήτων, δόσεις για τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές, δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τον ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές. Και αν προστεθούν τυχόν δόσεις για στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο ή την πιστωτική κάρτα, τότε οι φορολογούμενοι τους επόμενους μήνες θα βρίσκονται χαμένοι στο κυνήγι των μηνιαίων δόσεων.

 

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο δυσκολότερος μήνας για τους φορολογουμένους, καθώς μετά και την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, θα κληθούν να πληρώσουν:

 

Εως και τρεις δόσεις για τον φόρο εισοδήματος. Μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι πρώτες δύο από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος που έχει προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Πρόκειται για τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος που αφορά τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση θα πρέπει να βιαστούν. Θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Κι ενώ μέχρι την εκπνοή της παράτασης υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων απομένουν λιγότερες από 20 ημέρες, τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι μέχρι στιγμής τρεις στους δέκα φορολογουμένους δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους. Συνολικά έχουν υποβληθεί 4.782.091 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος. Σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά σημειώματα, επτά στους δέκα φορολογουμένους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρου είτε έχουν επιστροφή φόρου, ενώ τρεις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 834,42 ευρώ.


Πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, θα χτυπήσουν την πόρτα 7,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με την Εφορία να ζητεί την πληρωμή της πρώτης δόσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.


Δεν αποκλείεται το οικονομικό επιτελείο να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να πληρώσουν τη δόση του Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου ακινήτων χωρίς να επιβληθεί πρόστιμο στους ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

 

Επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις. Οσοι έχασαν το χρονικό διάστημα από 1ης Μαρτίου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 τις 100 και 120 δόσεις και θέλουν να επανενταχθούν σε αυτές θα πρέπει να πληρώσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Η δυνατότητα αυτή δίνεται μόνο σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 115 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)