τις τελευταίες μέρες ελληνικές εταιρείες από όλο το φάσμα των εμπορικών δραστηριοτήτων, με εισαγωγικό και εξαγωγικό χαρακτήρα, ζητούν πληροφορίες, μέσω δικηγόρων κυρίως, αναφορικά με το ποιες είναι οι διαδικασίες για να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο. Η κινητικότητα είναι αυξημένη για επιχειρήσεις που ασχολούνται κυρίως με τον τομέα των υπηρεσιών, όπως είναι οι χρηματιστηριακές και οι συμβουλευτικές εταιρείες. Αναζητήσουν επίσης γραφειακούς χώρους.
Η Κύπρος αποτελεί πόλο έλξης για τις ελληνικές εταιρείες καθώς είναι μια χώρα με σταθερό φορολογικό σύστημα και συντελεστή φορολογίας στο 12,5%, από τους χαμηλότερους της Ε.Ε. Από την άλλη, με αφορμή τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα, περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, άγνωστο πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες και η αύξηση του βαθμού αβεβαιότητας για τη χώρα, αναγκάζει αρκετούς επιχειρηματίες να αναζητήσουν διεξόδους.
Όπως ανέφεραν στον «Φ» τραπεζικά στελέχη, κάθε μέρα αυξάνεται το ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρήσεων, που δεν έχουν καμία εμπορική δραστηριότητα με την Κύπρο, να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Η διαδικασία δεν είναι πολύπλοκη αλλά απαιτεί και κάποιες διαδικασίες ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει επιχειρηματική δράση στην Κύπρο, με στόχο να διασφαλιστούν οι διαδικασίες για το ξέπλυμα χρήματος. Στις περιπτώσεις των εταιρειών που έρχονται με δικηγόρο, η διεκπεραίωση των εγγράφων γίνεται πιο εύκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις κερδίζουν χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σε μια εβδομάδα μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό και μέσω της Κύπρου να πληρώνει ή να δέχεται εμβάσματα για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Ως έναν βαθμό η Κύπρος, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η οικονομία, φαίνεται να κερδίζουν κάποιους πόντους από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Δικηγόροι και ελεγκτικά γραφεία φαίνεται ότι δέχονται πολλά ερωτήματα από ναυτιλιακές εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο.
πηγή: philenews.gr