ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 - 12:52:41μ.μ.

banner468x60

29
Δεκεμβρίου

Επιχειρηματίες σε Χατζηδάκη: Άρση των δηλώσεων εργοδοτών και του προστίμου των 2.000 ευρώ για το ανεμβολίαστο προσωπικό

Επιστολή στον υπουργό Εργασίας

Την ανάγκη άμεσης τροποποίησης της υποχρέωσης των επιχειρήσεων-εργοδοτών για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης σχετικά με το ανεμβολίαστο προσωπικό τους ζητάει, με επιστολή του, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), Παύλος Ραβάνης, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

 

Η διοίκηση του ΒΕΑ επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα, γίνεται αποδέκτης διαμαρτυρίας πολλών επιχειρήσεων-μελών του, που κινδυνεύουν να επωμιστούν πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ κατά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για το ανεμβολίαστο προσωπικό τους, είτε γιατί δεν οριστικοποιήθηκε είτε για τη μη ορθότητα των δεδομένων στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ζητώντας από τον υπουργό Εργασίας να παρέμβει, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιάζουσες οικονομικές συνθήκες κάτω τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Μάλιστα, το Επιμελητήριο συμπεριέλαβε στην επιστολή του προς τον κ. Χατζηδάκη και την επιστολή του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, με τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την οποία συνυπογράφει και το ΒΕΑ, τονίζοντας ότι τα δεδομένα που απαιτούνται κατά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης υπάρχουν ήδη στην πλατφόρμα ΗΔΙΚΑ, καθ’ όσον αναρτώνται από τον φορέα/επαγγελματία που εκτελεί τα rapid tests.

 

Όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τη Δ1α/Γ.Π.οικ.64232/15.10.2021 απόφαση, απαιτείται από τους εργοδότες η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» για το ανεμβολίαστο προσωπικό τους, η μη υποβολή της οποίας επιφέρει πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ.

 

Το ΒΕΑ ζητάει να αλλάξει αυτή η απαίτηση κι οι επιχειρήσεις να προχωρούν στην υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων μόνο όταν ο εργαζόμενος βρίσκεται σε άδεια ή γενικά απουσιάζει από την εργασία του, σε συνδυασμό με τη μη υλοποίηση του rapid test.

 

Όσον αφορά τους εργοδότες για τους οποίους υπάρχει δυσκολία χρήσης του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, η πολιτεία, όπως σημειώνει το ΒΕΑ, πρέπει να τους δώσει τη δυνατότητα να υποβάλλουν με διαφορετικό τρόπο την υπεύθυνη δήλωση.

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 34 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα