×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
04
Αυγούστου

Indepedent: Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχασαν το 85% της αξίας τους από το 2007 έως σήμερα

Το 2015 δεν είναι 2007. Και η τιμή της μέσης ελληνικής επιχείρησης πριν από οκτώ χρόνια δεν έχει καμία σχέση με αυτή που έχει σήμερα.

Δεν είναι υπόθεση ή μια δραματική εκτίμηση. Είναι η αποτύπωση του ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου που υποστηρίζει το συμπέρασμα.

 

Η Independent καταγράφει αυτή τη δραματική πτώση της αξίας των ελληνικών επιχειρήσεων από το 2007 έως σήμερα, με τις τράπεζες να έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο όγκο της φουρτούνας. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, οι μέτοχοι, οι traders, αλλά και οι απλοί παρατηρητές, μέσα σε πέντε λεπτά, είδαν τις μετοχές να πέφτουν χωρίς αλεξίπτωτο.

 

Ο Τζάσπερ Λόουλερ της CMC Markets UK εξηγεί ότι είναι λογικό να έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο οι τράπεζες, καθώς το χρηματοδοτικό πρόβλημα ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές τις επηρέασε άμεσα. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα φλέρταρε με την έξοδο από την Ευρωζώνη εξηγεί τη ραγδαία πτώση των τραπεζών. Δεν είναι έυκολο να δεχθείς μια πτώση της τάξης του 20% σε ένα ταμπλό χρηματιστηρίου μιας προηγμένης χώρας. Αυτό που συνέβη στην Κίνα ωχριά μπροστά στη συνεδρίαση της Αθήνας. Η αμφιβολία για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών οδήγησε πολλούς επενδυτές να διώξουν από πάνω τους, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τις μετοχές που κρατούσαν». Τη στιγμή μάλιστα που για τους Έλληνες επενδυτές υπάρχουν απαγορεύσεις ως προς τις κινήσεις που μπορούν να κάνουν.

 

Οι επενδυτές σημειώνουν πως αυτές οι απαγορεύσεις δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη δουλειά τους. Ο Σταύρος Καλλινός της Guardian Trust, είπε στο Bloomberg: «Πρόκειται για ολική καταστροφή. Εδώ έχουμε να κάνουμε με Κόλαση. Δεν μπορείς να περιμένεις να λειτουργήσει σωστά η χρηματαγορά όσο υφίστανται τα capital controls. Θα είναι μια σταδιακή διαδικασία και θα κάνουμε ένα βήμα κάθε φορά από εδώ και πέρα».

 

 

πηγή: defencenet.gr

Διαβάστηκε 155 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)