ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 11:23:14π.μ.
16
Μαΐου

Intrakat: Υπογραφή δύο νέων συμβάσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική

Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα υποδομών, που στοχεύουν στην προστασία της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων

 

Στην υπογραφή δύο νέων συμβάσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε η Intrakat, για τη διευθέτηση ρεμάτων στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα, στα Μεσόγεια. Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα υποδομών, που στοχεύουν στην προστασία της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων και περιλαμβάνονται στα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα -συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ- που έχουν κριθεί άκρως απαραίτητα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Τις συμβάσεις υπέγραψε εκ μέρους της Intrakat o Γενικός Διευθυντής κ. Αναστάσιος Αρανίτης ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Τα σημαντικά αυτά έργα εξασφαλίζουν την αντιπλημμυρική προστασία του τόπου και των υποδομών και κατά συνέπεια προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Παράλληλα, με την ολοκλήρωσή τους θα προσθέσουν υπεραξία σε γη και ακίνητα, με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους. Στην Intrakat, με γνώμονα την προστασία της βιοποικιλότητας και την σχετική περιβαλλοντική μελέτη, θα προχωρήσουμε ελαχιστοποιώντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη βιώσιμη λειτουργία του προστατευόμενου υγροτόπου του Ερασίνου, ο οποίος κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη παρέμβαση -αποθέσεις μπάζων και απορριμμάτων, χρήση φυτοφαρμάκων-λιπασμάτων, αυθαίρετη δόμηση και την έλλειψη στοιχειωδών έργων αποχέτευσης όμβριων».

 

Ειδικότερα, η πρώτη σύμβαση, ύψους 19 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) υπογράφηκε από την κοινοπραξία Intrakat – ΤΕΚΑΛ και αφορά στη διευθέτηση εντός της λεκάνης απορροής του ρέματος Ερασίνου, στον Δήμο Μαρκόπουλου. Τα έργα περιλαμβάνουν φράγμα ανάσχεσης πλημμυρών και διευθέτηση ανάντη και κατάντη του φράγματος ανάσχεσης.

 

Το έργο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή των Μεσογείων και θα προστατεύει την ευρύτερη οικιστική και γεωργική περιοχή, τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και τις υφιστάμενες υποδομές (δίκτυα ΟΚΩ, συγκοινωνιακών έργων). Το ρέμα Ερασίνου αποτελεί τον βασικό αποδέκτη όμβριων της λεκάνης απορροής σε έκταση περίπου 204 χλμ, η οποία εκτείνεται νότια του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» -ανατολικά του ορεινού όγκου του Υμηττού ως την παραλία του Ευβοϊκού. Επίσης, η εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής θα διατηρήσει το φυσικό περιβάλλον μέσω της καλύτερης διαχείρισης των υδατικών πόρων.

 

Η δεύτερη σύμβαση ύψους 6 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ), υπογράφηκε από την Intrakat και αφορά στη διευθέτηση του ρέματος Αγίου Γεωργίου Ανατολικής Αττικής, στο Δήμο Μαρκόπουλου Μεσογαίας.

 

Αναλυτικότερα, το έργο εκτείνεται στην κοιλάδα που βρίσκεται μεταξύ της πόλης του Μαρκόπουλου και του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου, ανάντη της συμβολής του ποταμού Ερασίνου ως αυτής των ρεμάτων Καλυβίων και Κουβαρά, σε μήκος περίπου 7,3 χλμ. Περιλαμβάνει τη διευθέτηση των ρεμάτων Αγ. Γεωργίου και Μαλέξη, την εκτροπή του ρέματος Αγ. Άννας με υπόγειο αγωγό, τάφρο νοτίως του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου αλλά και την τάφρο Μαρκοπούλου.

 

Τα δύο έργα αναμένεται να συμβάλλουν ουσιαστικά στην θωράκιση της Ανατολικής Αττικής από ακραία καιρικά φαινόμενα – τα οποία δύναται να ενταθούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών είναι ελλιπής. Η συγκράτηση της πλημμυρικής απορροής δεν προξενεί σημαντικές επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους ή στα οικοσυστήματα της περιοχής. Αντιθέτως, η αύξηση και ενίσχυση των υγροτοπικών εκτάσεων, καθώς και η προστασία του αρχαιολογικού χώρου του ναού της Αρτέμιδας, αποτελούν βασικές σχεδιαστικές παραμέτρους του έργου.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

 

 

Διαβάστηκε 22 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα