ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 11:13:47π.μ.
04
Μαΐου

Μεγάλος αναβρασμός στον εμπορικό κόσμο για τις ανοιχτές Κυριακές - Στους δρόμους έμποροι και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στον εμπορικό κόσμο εξαιτίας της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Έμποροι (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων εξήγγειλαν πρόγραμμα κινητοποιήσεων το οποίο περιλαμβάνει:

- Απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 7 Μαΐου

- Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση για το κυριακάτικο άνοιγμα των επιχειρήσεων 32 Κυριακές τον χρόνο.

- Για κάθε «ανοιχτή» Κυριακή που θα θεσμοθετεί η Κυβέρνηση θα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα μία Κυριακή από τις ήδη 8 θεσμοθετημένες.

- Ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης.

 

Τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κατήγγειλαν ότι η επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls.

 

Σχολιάζοντας τις αιχμές με ανακοίνωσή της η εταιρία ΑΒ Βασιλόπουλος τονίζει ότι διαφωνεί ρητά με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 εβδομάδες του χρόνου και θεωρεί επαρκές το υπάρχον νομικό πλαίσιο. «Συνεπώς», τονίζει, «οποιαδήποτε συσχέτιση της ΑΒ Βασιλόπουλος με άλλου είδους τοποθετήσεις επί του θέματος αποτελεί παραφιλολογία και είναι ανυπόστατη». Η ΑΒ Βασιλόπουλος θεωρεί πως η όποια συζήτηση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, πλέον των προβλεπόμενων από το νόμο, έχει νόημα μόνο σε τουριστικές περιοχές όπου η ζήτηση είναι αυξημένη και αυτό κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου κάθε περιοχής.

 

Από την άλλη πλευρά, η εταιρία Σκλαβενίτης που απέκτησε τα Carrefour Μαρινόπουλος, μέχρι σήμερα κρατώντας χαμηλούς τόνους, χωρίς να το διαφημίζει, δεν ανοίγει καμία Κυριακή.

 

Παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι αν μπουν στο παιχνίδι της ανοιχτής Κυριακής οι μεγάλες εταιρίες, πιθανόν να παρασύρουν και τους ανταγωνιστές τους.

 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ζήτησε από όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να λάβει σαφή θέση απέναντι στην απελευθέρωση των Κυριακών. «Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε τους φίλους μας και τους εχθρούς μας» τόνισε, παρουσιάζοντας μελέτες που δείχνουν ότι:

 

α) το άνοιγμα της Κυριακής φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά, είτε και καθόλου, με συντριπτικά ποσοστά, τον συνολικό τζίρο των καταστημάτων μέσα στις εκπτώσεις. Ούτε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας έχει συμβάλλει, ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,

 

β) Το μέσο εργατικό κόστος της κυριακάτικης λειτουργίας ενός εμπορικού καταστήματος υπολογίζεται στα 1750 ευρώ με το συνολικό κόστος να φτάνει στα 9 εκατ. ευρώ ανά Κυριακή, αν λειτουργήσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα. Εάν απασχοληθεί το 50% από το συνολικό αριθμό μισθωτών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στο Λιανικό Εμπόριο (222.745 άτομα, ΕΛ.ΣΤΑΤ. Β΄ Τρ. 2016) για  μία Κυριακή, τότε το επιπρόσθετο συνολικό κόστος των επιχειρήσεων λιανικής από τη λειτουργία μιας επιπλέον Κυριακής/έτος θα είναι 4,54 εκατ. ευρώ.

 

Για ένα 30% των εργαζομένων στο εμπόριο υπάρχει ήδη καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων είπε στη συνέντευξη ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων (ΟΥΙΕ) ο Παναγιώτης Κυριακούλας συμπληρώνοντας: «Ήδη πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό. Πάνω από το 30% ως το 40% δεν αμείβεται καθόλου με το +75% ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας».

 

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος που αποφάσισε απεργία για την Κυριακή 7 Μαΐου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11πμ στην αρχή της Ερμού, τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Ο εκσυγχρονισμός των Κυριακών του κ. Παπαδημητρίου και της Κυβέρνησης είναι καθαρός αναχρονισμός και καρικατούρα αναπτυξιακής λογικής. Είναι μέτρο εχθρικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι συνταγή καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης, αύξησης των λουκέτων και της ανεργίας. Είναι εξόφθαλμη μεταφορά του λιγοστού εμπορικού τζίρου στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους. Είναι εργαλείο συρρίκνωσης των τοπικών αγορών και επιβολής ολιγοπωλιακών καταστάσεων και  χειραγώγησης των τιμών μέσω "κυριακάτικων προσφορών" και δήθεν ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Οι εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι της χώρας εκφράζουν την οργή τους για τη μεθοδευμένη και γενικευμένη κατάργηση της Κυριακής – Αργίας και μάλιστα από μια Κυβέρνηση που ως αξιωματική αντιπολίτευση ήταν δίπλα τους στο μέτωπο της υπεράσπισης της Κυριακής».

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 294 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα