ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023 - 11:34:44π.μ.

banner468x60

09
Φεβρουαρίου

Μπλόκο από την εφορία σε χιλιάδες επιχειρήσεις που μετανάστευσαν εικονικά στη Βουλγαρία

Οι επιχειρήσεις που μετέφεραν εικονικά τις έδρες τους σε άλλες χώρες και συνεχίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα.

Σε πρώτη φάση θα γίνουν έλεγχοι σε επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους και στη συνέχεια θα ζητηθεί βοήθεια από τις γειτονικές χώρες.

 

Στη Βουλγαρία ο φορολογικός συντελεστής είναι 10% αντί για 29% που ισχύει στην Ελλάδα, Αν υπολογιστούν και οι νέες ασφαλιστικές εισφορές τότε είναι ερώτημα πώς μπορεί να λειτουργήσει μια επιχείρηση...

 

Έτσι είναι πολλές οι επιχειρήσεις που άνοιξαν με μια σφραγίδα στη Βουλγαρία και άλλες χώρες.

 

Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο Υπ. Οικονομικών κΕ. Τσακαλώτος σχετικά με το φαινόμενο της φυγής επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο της μετακίνησης Ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

 

Σημαντικό μέρος από αυτές αναφέρει ο Υπουργός, φαίνεται να αφορά σε πλασματικές μεταφορές καθόσον οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παραμένουν στην Ελλάδα και δεν υφίστανται αλλαγές όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διοίκηση.

 

Προφανώς προσθέτει, πρόκειται για μη νόμιμες επιχειρηματικές πρακτικές που αποσκοπούν σε υπαγωγή σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και εκμεταλλεύονται με καταχρηστικό τρόπο τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της EE.

 

Στα ανωτέρω πλαίσια αναμένεται να ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι ενώ προετοιμάζεται και σχετιζόμενη νομοθετική ρύθμιση.

 

Επίσης, υφίστανται πρωτοβουλίες και σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να αποτραπεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-μελών. Στα ανωτέρω πλαίσια πρωτοβουλίες όπως η CCBR (country by country report) θα διευκολύνουν τη ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών μελών και θα επιτρέψουν στις Εθνικές φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τα συστήματα της φοροδιαφυγής.

 

Όσον αφορά τις πραγματικές μεταφορές οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν, δεδομένης και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 268 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα