×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
02
Ιουλίου

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις

Η τραπεζική αργία και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων πλήττουν κυρίως τις επιχειρήσεις – ιδιαίτερα αυτές που συναλλάσονται με το εξωτερικό. Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών δίνει τις εξής απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

• Γίνονται μεταφορές κεφαλαίων από το εξωτερικό;

 

– ΝΑΙ. Η μεταφορά κεφαλαίων από λογαριασμούς που τηρούνται σε αλλοδαπή τράπεζα σε λογαριασμό που τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα γίνονται κανονικά.

 

• Η μισθοδοσία καταβάλλεται;

 

– ΝΑΙ, εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο ή με κεντρική εντολή (μη ηλεκτρονική) σε αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας συνεργασίας του.Ο λογαριασμός μισθοδοσίας του προσωπικού πρέπει να τηρείται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

 

• Μπορώ να μετατρέψω τα ευρώ μου σε συνάλλαγμα για ταξίδι στο εξωτερικό;

 

– ΝΑΙ, αλλά μόνο στις αδειοδοτημένες από την ΤτΕ Εταιρείες Ανταλλακτηρίων Συναλλάγματος, διότι τα καταστήματα των τραπεζών θα παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και δεν θα είναι δυνατή η μετατροπή των ευρώ σε συνάλλαγμα.

 

• Είμαι επιχείρηση που δέχεται μετρητά. Μπορώ να τα καταθέτω στην τράπεζά μου;

 

– ΝΑΙ, η αποδοχή καταθέσεων είναι μια από τις τραπεζικές εργασίες που επιτρέπονται, αλλά θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τη διεύθυνση χρηματικού της τράπεζας συνεργασίας σας.

 

• Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο τραπεζικός μου λογαριασμός;

 

– Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται σε ημερήσια βάση και η πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης δεν θα αλλάξει σε σχέση με τα ισχύοντα έως την 26η Ιουνίου 2015.

 

• Μπορώ να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;

 

–Στην ΠΝΠ προβλέπεται ότι όποιος, κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, κατά τις διατάξεις των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα, και των διατάξεων του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191), του άρθρου 18α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.

 

• Οι επιχειρήσεις πώς θα πληρώνουν προμηθευτές, εισφορές και άλλες υποχρεώσεις;

 

– Οι συναλλαγές μπορούν να γίνονται μέσω internet, mobile και phone banking. Οι συναλλαγές αυτές πρέπει να αφορούν πληρωμές εντός Ελλάδος.

 

• Τι γίνεται με τις συναλλαγές πληρωμών για εμπορικούς σκοπούς στο εξωτερικό;

 

–Για τις περιπτώσεις στις οποίες ένα έμβασμα ή μια μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό επιτρέπεται, αρμόδια να αποφασίζει είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα αιτήματα που αφορούν τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στα κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των τραπεζών, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα τους παρέχονται. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα αποστέλλει αίτημα στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία και θα εγκρίνει, το σύνολο ή μέρος του ποσού των εν λόγω συναλλαγών, εφόσον αυτές κρίνονται αναγκαίες για τη διαφύλαξη ενός δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος.

 

• Τι ισχύει με τις επιταγές;

 

–Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής και αναστέλλονται οι δικαστικές προθεσμίες, συνεπώς οι κομιστές δεν θα απολέσουν τα δικαιώματά τους.

 

• Συναλλαγές του κοινού με την ΤτΕ.

 

–Κατά τη διάρκεια της αργίας η ΤτΕ θα διενεργεί συναλλαγές που αφορούν μόνο λογαριασμούς του Ελληνικού Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ασφαλιστικών Φορέων. Δεν θα διενεργείται καμία άλλη συναλλαγή για το κοινό.

 

• Πώληση αλλοδαπών μετοχών ή μεταφορά χαρτοφυλακίου από θεματοφύλακα στην Ελλάδα σε θεματοφύλακα του εξωτερικού.

 

• Δεν είναι επιτρεπόμενες τραπεζικές εργασίες.

 

 

πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστηκε 229 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)