ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 - 9:47:54μ.μ.
17
Σεπτεμβρίου

Πάνω από 230.000 επιχειρήσεις και 80.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το 2008

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ που παρουσιαστήκαν στο διεθνές συνέδριο «Συλλογικές διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και το μέλλον της εργασίας» η αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια των μνημονίων παρουσιάζει ένα τεράστιο τέλμα.

Ο κατάλογος που ακολουθεί είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικός της δυσμενούς εικόνας, καθώς:

 

- Πάνω από 550.000 εργαζόμενοι έχουν αποδοχές κάτω από τον κατώτατο μισθό

 

- Το 85% ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι

 

- Κατά μέσο όρο μόνο ένας εργάζεται σήμερα σε κάθε νοικοκυριό

 

- Κατά 32% μειώθηκε ο κατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών και 22% για όλους

 

- Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ 230.000 επιχειρήσεις έκλεισαν και 80.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν

 

Την ίδια ώρα, πάντως, σημειώνεται έντονη κινητικότητα στην αγορά καθώς συρρικνώνονται οι σταθερές θέσεις πλήρους απασχόλησης. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε ένα εκατ. προσλήψεις και ταυτόχρονα ένα εκατ. απολύσεις με σημαντική αύξηση της ευέλικτης εργασίας.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς επισήμανε ότι «οι μικρομεσαίοι οδηγούνται σε άτυπες μορφές επιχειρηματικότητας καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Οι θεσμοί από τη μια μιλάνε για κοινωνικό κράτος, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ευρωπαϊκό κεκτημένο και από την άλλη όπως αυτοί εκπροσωπούνται, αρνούνται κάθε συζήτηση επί της ουσίας. Στη συνάντηση των υπουργών με τους θεσμούς υπήρξε άρνηση και για τις δύο εξαγγελίες του πρωθυπουργού, δηλαδή και για το πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ και για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό που είναι δύο μέτρα τα οποία η ΓΣΕΒΕΕ τα διεκδικεί εδώ και τέσσερα χρόνια, γιατί είναι μέτρα τα οποία ίσως βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να μην οδηγηθούν στο κλείσιμο αυτές που άντεξαν τα επτά χρόνια της κρίσης».

 

Επίσης, η ΕΣΕΕ αναφερόμενη στις ομαδικές απολύσεις τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ποσοστού απολύσεων στο 10% μηνιαίως, σε εναρμόνιση και με την σχετική κοινοτική νομοθεσία. Ταυτόχρονα είναι αντίθετη στην απελευθέρωση των απολύσεων με νόμο υποστηρίζονται ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.

 

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης τάχθηκε υπέρ της σταδιακής επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των συμβάσεων ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην υποχρεωτική διαιτησία.

 

Σχολιάζοντας την επιμονή των θεσμών να συναρτούν το ύψους του κατώτατου μισθού με το ποσοστό ανεργίας, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε ότι το 2008 που ο κατώτατος μισθός ήταν 680 ευρώ, η ανεργία ήταν 8% ενώ το 2013 που ο μισθός ήταν 586 η ανεργία είχε σκαρφαλώσει στο 27,5%.

 

Η Γεν. Γραμματέας της ένωσης ευρωπαϊκών συνδικάτων Luca Visentini κάλεσε τους θεσμούς και ειδικά το ΔΝΤ να μην καταστρέψουν τη συμφωνία κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Να βγει η Ελλάδα από αυτή την τιμωρία που της έχουν επιβάλλει», τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών συνδικάτων.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 168 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα