Εκτύπωση αυτής της σελίδας
10
Ιανουαρίου

Πετρόπουλος: Αυτονόητο το «όχι» στα εισοδηματικά κριτήρια για κατώτατη σύνταξη

Η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα ήταν πάγιο αίτημα δήλωσε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλoς,

ο οποίος τόνισε ότι θα γίνει προσδιορισμός της ακριβούς εισφοροδοτικής ικανότητας των πολιτών βάσει της οποίας θα κανονίζεται - μέσω υπουργικών αποφάσεων - και το ύψος των εισφορών.

 

«Το όχι είναι αυτονόητο στα εισοδηματικά κριτήρια για την κατώτατη σύνταξη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή στο Ασφαλιστικό.

 

Αναφερόμενος στην εισφορά του 20% που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι ο υπολογισμός θα γίνεται επί του καθαρού εισοδήματος ενώ ως ανώτατο όριο υπολογισμού θα λαμβάνεται το 10πλασιο του κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη άνω των 25, δηλαδή τα 5800 ευρώ περίπου.

 

Ο κ. Πετρόπουλoς επέμεινε ότι πέραν από το αναδιανεμητικό κομμάτι, οι ασφαλισμένοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι εισφορές τελικά επιστρέφουν στους ίδιους.

 

«Κάναμε μία πρόταση στους θεσμούς, οι λεπτομέρειες όμως του νομοσχεδίου είναι δική μας δουλειά», σημείωσε ο κ. Πετρόπουλoς ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ζητά τη στήριξη του συνόλου της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας προκειμένου να καταφέρει να διατηρήσει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της Ασφάλισης.

 

«Απορώ γιατί αντιδρούν κάποιες από τις εργατικές οργανώσεις για την αύξηση 0,5% στις εισφορές, αφού αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες δίνουν τα διπλάσια και αυτό συνιστά αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων», δήλωσε περαιτέρω, συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση όταν τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 4% οι εργοδοτικές εισφορές δεν συνιστά μεγάλη επιβάρυνση η πρόσκαιρη αύξηση του 1%.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 131 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)