ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 10:24:35π.μ.
09
Δεκεμβρίου

Κοινωνικό μέρισμα 617 εκατ. ευρώ από το συνολικό πρωτογενές πλεόνασμα των 1,9 δισ. ευρώ του 2016 ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης.

Αποφασίστηκε να δοθούν τα 617 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη έως και 850 ευρώ ( μικτά) ένα ποσό που θα ξεκινά από 300 ευρώ για αυτούς που παίρνουν περισσότερα και κλιμακούμενο προς τα πάνω για όσους παίρνουν μικρότερες συντάξεις και να μην γίνει η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

 

Όλα τα νησιά θα είχαν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι οι συντελεστές από 17%, 9% και 4% θα αυξάνονταν σε 24%, 13% και 6%. Μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο (πρώτο κύμα 1-10-2015), Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (δεύτερο κύμα 1-6-2016) επρόκειται να αυξηθούν οι συντελεστές και στα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας. Δηλαδή στα νησιά της λεγόμενης «άγονης γραμμής» καθώς και στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο και στην Κω, τα οποία έχουν πληγεί λόγω των μεταναστευτικών ροών.

 

Αν εφαρμόζονταν οι αλλαγές που έχουν ψηφιστεί από το 2015 ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από 17% θα αυξάνονταν στο 24%.

 

Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνονταν σημαντικά ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών στα οποία σήμερα επιβάλλεται συντελεστής 17%.

 

Ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για αγαθά και υπηρεσίες έπρεπε από τον Ιανουάριο του 2017 να αυξηθεί από 9% σε 13% . Έτσι θα επιβαρύνονταν η ΔΕΗ, το νερό, τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυτά (αληθινά), τα λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, τα δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα νερά φυσικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και συσκευές ορθοπεδικής, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

 

Ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που επρόκειτο να διαμορφωθεί σε 6% από 4% για τα φάρμακα και τα βιβλία.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 232 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα