ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 9:33:33π.μ.
13
Μαρτίου

Πρόεδρος Ευρ. Τράπεζας Ανάπτυξης: "Σημαντικά βήματα στην Ελλάδα, μένουν ακόμα περισσότερα"

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σερ Σούμα Τσακραμπάρτι, αποτύπωσε τις εντυπώσεις του από την πρόσφατη ενασχόληση του με την χώρα μας και την οικονομία της σε επιστολή του που δημοσιεύεται σήμερα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην στήλη του «Ιδαίες και Απόψεις».

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επισημαίνει τις τεράστιες προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα μας, αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, αλλά επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, ενώ προβλέπει ότι η χωρά δεν θα περάσει σε ανάπτυξη πριν το 2017 και τονίζει την ανάγκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Ολόκληρο το άρθρο του κ.  Τσακραμπάρτι:

«Πριν από λίγες ημέρες, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα για πρώτη φορά από τότε η Ελλάδα έγινε μια χώρα στην οποία επενδύει η EBRD. Η περυσινή απόφαση για επενδύσεις στην Ελλάδα έως τα τέλη του 2020 ελήφθη μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών και με τη συναίνεση των μετόχων μας για να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας από τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση.

Οι οικονομολόγοι μας δεν αναμένουν επιστροφή σε ανάπτυξη πριν τον επόμενο χρόνο και το ιδιαίτερα ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον δεν βοηθά

Η σύντομη διαμονή μου στην Αθήνα μού έδωσε την ευκαιρία να συναντηθώ με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου και να εγκαινιάσω το γραφείο το οποίο θα λειτουργεί ως έδρα των δραστηριοτήτων μας στη χώρα. Έφυγα από την Ελλάδα με δυνατές εντυπώσεις. Είναι σαφές ότι η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Οι οικονομολόγοι μας δεν αναμένουν επιστροφή σε ανάπτυξη πριν τον επόμενο χρόνο και το ιδιαίτερα ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον δεν βοηθά.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά μένουν να γίνουν ακόμα περισσότερα- για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τολμηρές και επίπονες μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά μένουν να γίνουν ακόμα περισσότερα- για να τηρηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά και για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη. Παράλληλα, είδα πολλές ελπιδοφόρες ενδείξεις. Η Ελλάδα έχει πολλές καλές και ισχυρές επιχειρήσεις. Το πνεύμα επιχειρηματικότητας δεν έχει συνθλιβεί από τα χρόνια της ύφεσης και είναι έτοιμο να ανακάμψει. Η διάθεση και η ανάγκη για επενδύσεις είναι τεράστιες.

Να μετατραπεί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας σε πλεονέκτημα

Η EBRD είναι έτοιμη να το στηρίξει αυτό με δικούς της πόρους, προσελκύοντας χρηματοδότηση από τρίτους και εργαζόμενη στην πολιτική μεταρρυθμίσεων μαζί με τις αρχές, με τις οποίες επίσης χαρτογραφούμε τη στρατηγική μας για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Ένα βασικό στοιχείο σε αυτή τη στρατηγική θα είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου. Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι μικρές και ανήκουν σε ιδιώτες, να ανακτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι να μετατραπεί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας σε πλεονέκτημα. Αυτή τη στιγμή, η χώρα δέχεται τεράστιες πιέσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να γίνει ένας κόμβος σε ξηρά και θάλασσα για τις μεταφορές και την ενέργεια μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Όποιος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα έχει διαπιστώσει την ποιότητα των τοπικών προϊόντων

Η βελτίωση των περιφερειακών συνδέσμων θα βοηθήσουν την ενσωμάτωση των ελληνικών εταιρειών στην παγκόσμια οικονομία. Όποιος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα έχει διαπιστώσει την ποιότητα των τοπικών προϊόντων. Ωστόσο, οι εξαγωγές παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο των δυνατοτήτων τους. Χαίρομαι πολύ που μπορέσαμε να συμβάλλουμε για πρώτη φορά στη στήριξη του ελληνικού εξαγωγικού τομέα, υπογράφοντας μια χρηματοδοτική διευκόλυνση για το εμπόριο με μεγάλη εγχώρια τράπεζα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου.

Αυτό ήταν μόνο το τελευταίο παράδειγμα των δραστηριοτήτων της EBRD στη χώρα. Έχουμε ήδη λάβει μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, συμμετείχαμε σε αγορά ενός ομολόγου και επενδύσαμε σε ταμείο που προωθεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τώρα, είναι η ώρα να γυρίσει η σελίδα και να αρχίσουμε να κοιτάμε μπροστά

Εάν οι μεταρρυθμίσεις παραμείνουν στον σωστό δρόμο, αναμένουμε τώρα να κινηθούμε πρόσω ολοταχώς και να υλοποιήσουμε πολύ περισσότερα έργα. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ένα σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας στον επιχειρηματικό κλάδο. Βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές επιχειρήσεις από τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, έναν τοπικό κλάδο στον οποίο βλέπουμε πολλές δυνατότητες. Παράλληλα, αναπτύσσουμε έργα στον τουρισμό, τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνολογίας και των logistics. Θα στηρίξουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και επίσης θα επιδιώξουμε να εργαστούμε μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα προκειμένου να βοηθήσουμε να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που δεν αποτυπώνουν απλά τα σχέδια της EBRD για την Ελλάδα αλλά τονίζουν τις τεράστιες δυνατότητες που βλέπουμε στην Ελλάδα. Για πάρα πολλά χρόνια αυτό επισκιαζόταν από την κρίση. Τώρα, είναι η ώρα να γυρίσει η σελίδα και να αρχίσουμε να κοιτάμε μπροστά. Η EBRD είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτό.»

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 132 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα