Οι ίδιοι αναλυτές υπολογίζουν ότι κάθε ημέρα που περνά, σε αυτές τις συνθήκες, η ελληνική οικονομία χάνει περίπου το 1% του ΑΕΠ της, καθώς, όπως λένε οι ίδιοι, ο τροχός της οικονομίας, που είναι οι τράπεζες, ουσιαστικά δεν δουλεύει.
Στο ΠΛΑΊΣΙΟ αυτό οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα βρίσκονται σε πορτοκαλί «συναγερμό» έχοντας «παγώσει» την δραστηριότητας τους περιμένοντας τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο οι οποίες θα «ξεκλειδώσουν» την κατάσταση στην πραγματική οικονομία αρχής γενομένης από τις τράπεζες η αργία των οποίων έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας.
Οι διοικήσεις των πολυεθνικών εταιρειών τα πρώτα μηνύματα από το εξωτερικό είναι σε πρώτο χρόνο αρνητικά, καθώς οι πρώτες σκέψεις που υπάρχουν είναι είτε να παγώσουν την δραστηριότητα τους στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενες την καλοκαιρινή σεζόν (θετικό σενάριο), είτε να διακόψουν άμεσα την λειτουργία τους (αρνητικό σενάριο) και να επανεξετάσουν την ελληνική αγορά στις αρχές του 2016.
Στο «κόκκινο» οι ελληνικές επιχειρήσεις
Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στις ελληνικές επιχειρήσεις οι περισσότερες των οποίων έχουν θέσει το προσωπικό τους σε αναγκαστική άδεια, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε άδειες άνευ αποδοχών, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωπες με «πάγωμα» παραγγελιών και πληρωμών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με την απότομη διακοπή εισαγωγών από το εξωτερικό.
Σε κάθε περίπτωση όλοι οι παράγοντες της αγοράς συγκλίνουν στην άποψη ότι το επόμενο διάστημα να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, συμφωνούν ότι ακόμη και στην περίπτωση μιας συμφωνίας, εντός της εβδομάδας, η κατάσταση στην αγορά θα ομαλοποιηθεί στο καλύτερο σενάριο στο τέλος του έτους.
πηγή: emea.gr