ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 3:33:45μ.μ.
13
Σεπτεμβρίου

«SOS» 100.000 νέα λουκέτα «βλέπουν» κύκλοι της αγοράς

Σε μία ήδη «παγωμένη» από πολλές απόψεις Οικονομία, που η σκιά της υλοποίησης του νέου μνημονίου και η αύξηση της φορολογίας έχει φέρει μία γενικότερη αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα,

οι χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που με νύχια και με δόντια κρατούν την επιχείρησή τους μακριά από το «λουκέτο», βλέπουν τον αγώνα τους για επιβίωση να γίνεται ακόμα δυσκολότερος, αφού σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, μία στις τρεις επιταγές είναι «ακάλυπτη» και μόνο το 2015 ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 135 εκατ. ευρώ.

 

Η κρίση φέρνει 100.000 νέα λουκέτα στην αγορά

 

Με την αγοραστική κίνηση να έχει πέσει στο «ναδίρ» και το στήριγμα του Τουρισμού, να φεύγει μαζί με την καλοκαιρινή σεζόν, οι έλληνες επιχειρηματίες επιστρέφουν στην σκληρή ελληνική πραγματικότητα όπου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 4 δισ. ευρώ.

 

Εκπρόσωποι των Εμπορικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της χώρας, κάνουν λόγο για «τσουνάμι» και βίαιη αναδιάρθρωση στο χώρο των μικρομεσαίων. Η μειωμένη κατανάλωση και η υψηλή φορολογία, φέρνουν εφιαλτικές προβλέψεις από επιχειρηματίες, που εκτιμούν ότι με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου, ακόμα και νέα 100.000 «λουκέτα» σε ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Νίκος Σκορίνης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως έρχεται «βίαιη αναδιάρθρωση στο χάρτη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και τα φετινά «λουκέτα» θα φτάσουν τις 100.000. Δηλαδή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της αγοράς, η μία στις οκτώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσει πριν τελειώσει ο χρόνος.

 

Στο μισό οι εισπράξεις μετά τα Capital Controls

 

Μετά από ένα δύσκολο 2015, με εισπράξεις που ήταν λιγότερες κατά 20% σε σχέση με το 2014 και την «βόμβα» των Capital Controls να ρίχνουν τις πωλήσεις στο μισό, το φθινόπωρο προδιαγράφεται ως ένα από τα χειρότερα από πλευράς εισπράξεων.

 

Όλα αυτά καθώς τα «κόκκινα» δάνεια, αυτά δηλαδή που δεν πληρώνονται από τους δανειολήπτες (NPL’s – μη εξυπηρετούμενα δάνεια) έχουν φτάσει πάνω από το 45% του συνόλου των δανείων και σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, μετά την επιβολή των capital controls το ύψος των «κόκκινων» δανείων είναι πολύ μεγάλο και αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 

Όσο χειρότερες είναι οι εξελίξεις με τα «κόκκινα» δάνεια, τόσο λιγότερο οι τράπεζες προχωρούν σε νέο δανεισμό. Με τις πιέσεις στη ρευστότητα να είναι ασφυκτικές, την αξία της ελληνικής αγοράς να πέφτει και τον επενδυτικό κίνδυνο να ανεβαίνει, οι ελληνικές επιχειρήσεις βλέπουν την πόρτα της τράπεζας να κλείνει για αυτούς.

 

Συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις από το εξωτερικό, βλέπουν πως το σύνολο των πιστωτικών ανοιγμάτων, που περιλαμβάνει και δάνεια που εμφανίζουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν στο «κόκκινο», προσεγγίζει περίπου το 45%, δηλαδή σχεδόν τα μισά δάνεια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες.

 

Πάνω από 3 δισ. οι ακάλυπτες επιταγές!

 

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στην αγορά οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων ό,τι οι επιταγές χωρίς αντίκρισμα που ήδη κυκλοφορούν και έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την επιβολή των περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (Capital Controls), έχουν ανέβει σε συνολική αξία πάνω από τα 3 δισ. ευρώ. Στην πράξη δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή των ακάλυπτων επιταγών.

 

Είναι ένα πρόβλημα που θα συνεχίσει να αυξάνεται, όσο δυσκολεύουν οι συνθήκες στην ελληνική Οικονομία. Μία εξίσωση με βασικούς συντελεστές στην αβεβαιότητα και την έλλειψη ρευστότητας, βγάζει αρνητικό αποτέλεσμα για την ελληνική Οικονομία.

 

Μοναδική «ανάσα», είναι το moratorium για την πληρωμή επιταγών, η πρόσφατη απόφαση που γλυτώνει από τον Τειρεσία και όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, οι επιταγές, οι οποίες εμφανίζονται ως ακάλυπτες λόγω αδυναμίας πληρωμής και θα έπρεπε να εξοφληθούν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα εντάσσονται στα αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς (Τειρεσίας) που τηρούνται από τις τράπεζες ή άλλους φορείς που εξυπηρετούν τα τραπεζικά ιδρύματα.

 

Ως προϋπόθεση βέβαια, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θέτει την εξόφλησή τους, το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015. Μία ημερομηνία που έρχεται όλο και πιο κοντά και πολλοί είναι αυτοί που ζητούν παράταση της, καθώς οι πιέσεις των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ακόμα ταλανίζουν την τις επιχειρήσεις.

 

πηγή:kontranews.gr

Διαβάστηκε 165 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα