ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024 - 9:11:36π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
25
Αυγούστου

Στους αναδόχους οι συμβάσεις για τα πετρέλαια της Δ. Ελλάδας

Προς υπογραφή στέλνει το υπουργείο ενέργειας στους αναδόχους, τις συμβάσεις παραχώρησεις για τις τρεις περιοχές της Δ. Ελλάδας που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας πρόσκλησης. Υπενθυμίζεται ότι για την περιοχή Άρτα Πρέβεζα έχουν επιλεγεί τα Ελληνικά Πετρέλαια, για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας επελέγη η Energean Oil & Gas και για τη ΒΔ Πελοπόννησο επελέγησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο, ενώ για το οικόπεδο Άρτας-Πρέβεζας είχαν καταθέσει προσφορές τόσο τα ΕΛΠΕ, όσο και η Energean Oil.

 

Οι δύο προσφορές είχαν αξιολογηθεί ως ισοδύναμες από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΝ με αποτέλεσμα στα τέλη του 2015 ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης να καλέσει τις εταιρείες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα να συνεργαστούν, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για να ανατεθεί η εκμετάλλευση της παραχώρησης στα ΕΛΠΕ.

 

Πλέον η υπογραφή των συμβάσεων ανοίγει το δρόμο για να ολοκληρωθούν οι παραχωρήσεις και να αρχίσει να μετρά το ρολόι για την έναρξη των προκαταρκτικών ερευνητικών δραστηριοτήτων, στις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν ήδη αρκετά συσσωρευμένα ευρήματα από τις προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν και δεν τελεσφόρησαν για διάφορους λόγους.

 

Συγκεκριμένα η περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου είχε παραχωρηθεί στη ΔΕΠ το 1978 και είχαν γίνει πάνω από 20 γεωτρήσεις στη στεριά και την παράλια ζώνη, χωρίς αποτέλεσμα για να επιστραφεί η περιοχή στο Δημόσιο το 2007.

 

Το 1981 είχαν παραχωρηθεί στη ΔΕΠ οι περιοχές της Ηπείρου Ιωάννινα, Άρτα και Θεσπρωτία για να γίνουν στη συνέχεια γεωφυσικές έρευνες και 8 γεωτρήσεις. Το 1997 η κοινοπραξία ΔΕΠ Enterprise πραγματοποίησε την γεώτρηση στο Καλπάκι χωρίς αποτέλεσμα, με την ευθύνη να βαρύνει τη βρετανική εταιρεία που εγκατέλειψε την έρευνα λόγω των υψηλών πιέσεων που προέκυψαν και για τις οποίες δεν είχε προετοιμαστεί.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 90 τα ΕΛΠΕ σε κοινοπραξία με την Triton είχαν κάνει δύο ακόμη άκαρπες γεωτρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία, για να επιστραφεί στη συνέχεια η περιοχή στο Δημόσιο.

 

Οι δραστηριότητες που έχουν προηγηθεί στο παρελθόν δίνουν πλέον καλύτερη εικόνα και πολύτιμα στοιχεία για τις έρευνες που θα ξεκινήσουν οι νέοι ανάδοχοι, οι οποίοι αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και δυνατότητες προσδοκούν να έχουν καλύτερη τύχη στις νέες προσπάθειες που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

 

 

Πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 210 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα