ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024 - 12:46:15μ.μ.
25
Δεκεμβρίου

Τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals του 2015 - 10 συμφωνίες δεκάδων δισεκατομμυρίων

Το 2015 ήταν ένα έτος-ρεκόρ για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic η συνολική τους αξία έφθασε στα 4,9 τρισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 4,6 τρισ. δολαρίων που είχε σημειωθεί το 2007.

 

Το CNBC παρουσιάζει τις 10 μεγαλύτερες συμφωνίες που υπογράφηκαν εντός του τρέχοντος έτους.

 

Pfizer και Allergan: $191 δισ.

allergan

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer συγχωνεύεται με την ιρλανδική Allergan. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο deal στην ιστορία, μετά από αυτό μεταξύ Vodafone και AirTouch, η αξία του οποίου είχε αγγίξει τα 172 δισ. δολάρια (συνέβη το 1999).

 

AB InBev και SABMiller: $120 δισ.

AB InBev και SABMiller

Η βελγική ζυθοποιία Anheuser-Busch InBev αποφάσισε να αγοράσει τη βασική της ανταγωνίστρια, βρετανική SABMiller, δημιουργώντας έναν κολοσσό που θα διαχειρίζεται σχεδόν το 1/3 των πωλήσεων μπύρας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Shell και BG Group: $81 δισ.

Shell και BG Group

Ο τομέας της ενέργειας κατόρθωσε να ξεχωρίσει τουλάχιστον σε επίπεδο deals και το 2015. Μέσω αυτή της εξαγοράς η Shell ενισχύει τις δραστηριότητές της στους τομείς υγροποιημένου φυσικού αερίου και υποθαλάσσιας εξόρυξης.

 

Charter και Time Warner Cable: $78 δισ.

Charter και Time Warner Cable

Μία καθαρά αμερικανική υπόθεση, ικανή, όμως, να αλλάξει σημαντικά τον χάρτη των ΜΜΕ στις ΗΠΑ.

 

Dow Chemical και DuPont: $68 δισ.

du point

Συγχώνευση «μεταξύ ίσων» όπως χαρακτηρίστηκε από τους δύο ομίλους, δημιουργεί μία εταιρεία που θα έχει κυρίαρχο ρόλο στον χημικό κλάδο και όχι μόνο, ενώ η κεφαλαιοποίησή της θα φθάσει στα 130 δισ. δολάρια. Η διαδικασία συγχώνευσης θα διαρκέσει δύο έτη και κατόπιν ο νέος όμιλος θα «σπάσει» σε τρεις εισηγμένες εταιρείες, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο και τις απαιτήσεις των αρχών ανταγωνισμού αρκετών χωρών.

 

Dell και EMC: $66 δισ.

Dell και EMC

Η δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία στον τεχνολογικό κλάδο, μετά τη συγχώνευση των AOL και Time Warner το 2000 (αξίας 106 δισ. δολαρίων). Χαρακτηρίστηκε ως «συμφωνία-όνειρο» από τον επικεφαλής της Dell, Michael Dell.

 

Energy Transfer Equity και Williams: $56 δισ.

energy transfer

Η Energy Transfer Equity «κυνηγούσε» τη Williams από την αρχή του 2015 και τελικά τα κατάφερε, προχωρώντας στην εξαγορά της στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα, όμως, αύξησε την αρχική προσφορά από τα 48 στα 56 δισ. δολάρια. Δημιουργείται ο μεγαλύτερος όμιλος κατασκευής υποδομών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Heinz και Kraft Foods: $55 δισ.

kraft heinz

Συγχωνεύθηκαν στις αρχές Ιουλίου. Ο νέος όμιλος – η KraftHeinz Company – είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στις ΗΠΑ και η πέμπτη μεγαλύτερη παγκοσμίως, από πλευράς ετήσιων πωλήσεων.

 

Anthem και Cigna: $48 δισ.

Anthem και Cigna

Η συμφωνία δημιουργεί τον μεγαλύτερο όμιλο ασφαλειών υγείας στις ΗΠΑ, με περίπου 53 εκατ. πελάτες και φυσικά βρέθηκε στο επίκεντρο των αρχών ανταγωνισμού για πιθανό πλήγμα του ανταγωνισμού. Αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2016.

 

EBay και Paypal: $47 δισ.

EBay και Paypal

Στην ουσία πρόκειται για spin-off, καθώς η Paypal αποτελούσε μονάδα της eBay. Η eBay αποφάσισε να προχωρήσει στην απέκδυση της PayPal, την οποία είχε εξαγοράσει το 2002.

 

 

πηγή: pronews.gr

 

Διαβάστηκε 139 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα