στην περιοχή συζητήθηκε σε ημερίδα με θέμα : «Ανάπτυξη της Κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες στη Διεθνή Συγκυρία», που διοργανώθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Στη διάρκεια της ημερίδας αναδείχθηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, οι αδυναμίες, οι ενέργειες και οι δράσεις που απαιτούνται να γίνουν, ώστε πιο δυναμικά τόσο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όσο και ο Πειραιάς να μπορούν να διασυνδεθούν αποτελεσματικότερα με την αναπτυσσόμενη παγκοσμίως τάση της κρουαζιέρας και μαζί με αυτές και οι περιοχές στις οποίες κατευθύνονται οι τουρίστες.
Ο γενικός γραμματέας της MedCruise, (Ένωσης Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας) Θάνος Πάλλης κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους με την κρουαζιέρα στη χώρα μας να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διεθνή εμπειρία, το δίκτυο και τις επαφές της ένωσης την οποία εκπροσωπεί, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δικτυώνονται λιμάνια μέλη της , με τους τουριστικούς πράκτορες κρουαζιέρας και με τους πλοιοκτήτες, τους «διακόσιους» περίπου ανθρώπους στον κόσμο, οι οποίοι «αποφασίζουν που θα στείλουν τα πλοία τους». Τόνισε ότι, λόγω της συγκυρίας, υπήρξε σημαντική ποσοστιαία αύξηση της κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια το 2015, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της τάσης αυτής.
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής του Οργανισμού Τουρισμού, Βούλα Πατουλίδου έθεσε το ρητορικό ερώτημα γιατί, ενώ, τα ελληνικά λιμάνια είναι τρίτα σε αριθμό επιβατών κρουαζιέρας, είναι ταυτόχρονα όγδοα σε εισπράξεις και υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι λιμάνια διέλευσης και όχι «home ports».
Υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθεί παράλληλα και το τμήμα που αφορά την παροχή υπηρεσιών στον τουρισμό κρουαζιέρας, κατά την παραμονή του στο λιμάνι και στην πόλη και την πρόσβαση του σε χώρους πολιτισμού και αναψυχής, ώστε να υπάρχει τόνωση της προβολής της ως σταθμού κρουαζιέρας.
Να επιδιωχθεί να γίνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σημείο αναφοράς ακόμη αν είναι δυνατόν και σημείο αφετηρίας «home port» για την κρουαζιέρα υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του ΟΛΘ και πρόεδρος του ινστιτούτου μελετών της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας Κώστας Μέλλιος, επισημαίνοντας ότι σκοπός της ημερίδας είναι να ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, αλλά και όσων ενδιαφέρονται για την ευόδωση αυτού του στόχου.
«Πρέπει να συντονιστεί όλη αυτή η δράση και να πάμε συντονισμένα ως κοινωνία η πόλη με τους φορείς και τους επαγγελματίες της να δώσουμε επιχειρήματα στις εταιρίες κρουαζιέρας, ώστε να τις προσελκύσουμε στη Θεσσαλονίκη και βέβαια ο μεγάλος στόχος είναι να την καταστήσουμε το λιμάνι της για τον τομέα της κρουαζιέρας «home port»».
Εκ μέρους της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, η οποία δεν κατάφερε να παραστεί, χαιρετισμό απηύθυνε η προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Περσεφόνη Τρίχα, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη στενότερων συνεργειών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν και άλλοι ειδικοί στον τομέα του τουρισμού και της κρουαζιέρας, τουριστικοί πράκτορες, κ.ά.
πηγή: newsbomb.gr