ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 - 5:59:54π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
20
Ιουνίου

"Το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται τη δυνατότητα επέκτασης του ανοιχτού καταπιστευτικού λογαριασμού μίας επένδυσης του ΕΣΠΑ"

«Δεν αρκεί να βρούμε τα χρήματα για να τα ρίξουμε στην ελληνική οικονομία, αλλά πρέπει να πάνε τα χρήματα εκεί που πρέπει. Δηλαδή στη βάση ενός σχεδιασμού που θα δώσει υπεραξία

στην ελληνική οικονομία», σημείωσε χθες το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στην εκπομπή «ΕΡΤ Focus» της ΕΡΤ1.

 

Ο κ. Χαρίτσης, απαντώντας στις τοποθετήσεις των καλεσμένων στο στούντιο, υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο του παραγωγικού μοντέλου είναι η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία σταθερών, βιώσιμων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ενώ γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται τη δυνατότητα επέκτασης του ανοιχτού καταπιστευτικού λογαριασμού και σε άλλα στάδια μιας επένδυσης που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, πέραν του πρώτου σταδίου.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ανοιχτός καταπιστευτικός λογαριασμός είναι ένας μηχανισμός που εξασφαλίζει στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής.

 

Καλεσμένοι στο στούντιο ήταν εκπρόσωποι φορέων από τη βιομηχανία, το εμπόριο, τους μικρομεσαίους, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τις εξαγωγές, καθώς και επιχειρηματίες, οι οποίοι έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα για τη σημερινή πραγματικότητα στην αγορά, για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τις προοπτικές, τις δυνατότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και διευκόλυνσης της χρηματοδότησης.

 

Στο θέμα της χρηματοδότησης, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι αξιοποιούνται στο έπακρο όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ πρόσθεσε ότι η ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας είναι πολύ σημαντική ως νέος συμπληρωματικός πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς καλύπτει κενά όπως επενδύσεις υψηλού ρίσκου σε νεοφυείς επιχειρήσεις ή στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους προτεραιότητας.

 

Σχετικά με το ΕΣΠΑ ανέφερε ότι αναμένεται να ανακοινωθούν νέες δράσεις που σχετίζονται τόσο με τον τουρισμό και την αγροδιατροφή όσο και με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις καινοτομικές δράσεις, και τους νέους επιστήμονες, βάσει των στόχων που θέτει η κυβέρνηση για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, και πρόσθεσε «το 2017 είναι χρονιά ωρίμανσης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και εκταμίευσης των πόρων» ενώ σημείωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η εκταμίευση. Επίσης επανέλαβε ότι όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση της απορρόφησης, τόσο για την προγραμματική περίοδο 2007–1013 όσο και για την περίοδο 2014–2020.

 

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ακόμη ότι η απόφαση του Eurogroup βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης το ζήτημα των επενδύσεων και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όμως, συμπλήρωσε, η ελληνική κυβέρνηση ήδη έχει ξεκινήσει την προσπάθεια για να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή πορεία και το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας σχεδιάζεται και μαζί με τις περιφέρειες.

 

Στο παρελθόν, συνέχισε ο κ. Χαρίτσης, και οι ίδιοι οι δήμοι και οι περιφέρειες είχαν παγιδευτεί σε έργα που δεν εξυπηρετούσαν τις αναπτυξιακές προσπάθειες των περιοχών τους, αλλά πλέον με βοήθεια από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Οικονομίας για τη διαχειριστική τους επάρκεια θα υλοποιήσουν πιο σύνθετα έργα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η αντιμετώπιση των προβλημάτων σε βασικές υποδομές όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και οι αγροτικοί δρόμοι.

 

Σχετικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων σημείωσε ότι «έχει γίνει πολύ δουλειά, αλλά το σύστημα είναι ακόμη γραφειοκρατικό και χρονοβόρο, συνεχίζονται οι θεσμικές παρεμβάσεις και απαιτείται συνεργασία πολλών υπουργείων». Όμως, από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, σε κάποια στάδια μιας επένδυσης μπορεί να προκύπτει γραφειοκρατία γιατί πρέπει να διασφαλίζεται και η διαφάνεια και ακεραιότητα του συστήματος.

 

Γενικότερα πάντως ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ηλεκτρονική έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων για όλους τους κλάδους της αγοράς.

 

Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «δεδομένου του πλαισίου που κληθήκαμε να διαπραγματευτούμε, φέραμε μία επιτυχία» ενώ σε ερώτηση για το πόσο απομακρύνθηκε από τις δεσμεύσεις της η κυβέρνηση, είπε ότι στόχος της είναι να βγει από τα μνημόνια η χώρα και να μπορέσει να βγει στις αγορές.

 

«Μετά την απόφαση του Eurogroup, αν και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, ωστόσο, μας φέρνει πολύ κοντά στο στόχο μας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

 

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 421 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα