ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 - 9:55:13μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
14
Ιουλίου

Χαλάρωση των capital controls ζητεί η Συνομοσπονδία Εμπορίου

Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, τον υποδιοικητή Θ. Μητράκο και τον πρόεδρο της επιτροπής διακίνησης κεφαλαίων Γ. Κορμά είχε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Θέμα της συνάντησης ήταν η πρόταση της ΕΣΕΕ για δημιουργία υποεπιτροπών αξιολόγησης αιτημάτων εξαιρέσεων από τους περιορισμούς διαχείρισης κεφαλαίων CAPITAL controls) σε κάθε τράπεζα, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό, οι οποίες επί του παρόντος είναι στάσιμες.

 

Εκ μέρους της ΤτΕ ξεκαθαρίστηκε ότι η μοναδική Επιτροπή του είδους που εδρεύει στο ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιτρέψει τις συναλλαγές που απελευθερώνουν τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα ευπαθή προϊόντα με άμεση προτεραιότητα, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν οι πρώτες ύλες για την βιομηχανία.

 

Επίσης, επισημάνθηκε προς την ΕΣΕΕ ότι εναπόκειται στους επιχειρηματίες να ασκήσουν πιέσεις στην τράπεζά τους για την άμεση υποβολή του αιτήματός τους στην Επιτροπή, ενώ από την προσωπική τους τράπεζα εξαρτάται επίσης η αύξηση του «παραθύρου» Target 2 για επιλεγμένες συναλλαγές που υφίσταται ανάγκη να διεκπεραιωθούν άμεσα.

 

Η διαδικασία έχει ως εξής: Η τράπεζα δέχεται το αίτημα, το οποίο υποβάλλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μόλις επιληφθεί η Επιτροπή, αποστέλλεται άμεση απάντηση. Άρα, οι κυριότεροι συντελεστές άμεσης αποδοχής του αιτήματος εξαρτώνται κυρίως από την Τράπεζα που είναι πελάτης ο κάθε επιχειρηματίας. Για τη βελτίωση ωστόσο της διαδικασίας, η Τράπεζα Ελλάδος άφησε ανοικτό το θέμα της επανεξέτασης της συγκεκριμένης δομής, κατά τρόπο ώστε η ικανοποίηση της πρότασης της ΕΣΕΕ για δημιουργία ειδικής Επιτροπής σε κάθε Τράπεζα να εξεταστεί και να υλοποιηθεί.

 

Άλλωστε, τα capital controls θα είναι παρόντα για αρκετό καιρό ακόμα μετά το άνοιγμα των Τραπεζών, το οποίο ελπίζουμε όλοι να γίνει άμεσα μετά την επίτευξη της συμφωνίας. Η συνεργασία της ΕΣΕΕ με την ΤτΕ για μια πιο ευέλικτη και αποτελεσματική διαδικασία θα είναι διαρκής και εξαντλητική τους επόμενους μήνες.


Ως μία πρώτη προσέγγιση και βάση συζήτησης, η ΕΣΕΕ προσκόμισε στον κ. Στουρνάρα, τα αντίστοιχα μέτρα που είχαν ληφθεί για την κυπριακή οικονομία, τα οποία, συμποσούμενα σε επτά σημεία, είχαν ως εξής:

 

1. Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο στόχευε κυρίως στη διακοπή της δυνατότητας μεταφοράς χρήματος μεταξύ τραπεζικών ιδρυμάτων. Συνεπώς οι περιορισμοί στις συναλλαγές μεταξύ ιδρυμάτων και λογαριασμών ενός δικαιούχου εντός της ίδιας τράπεζας ήταν πιο αυστηροί σε σύγκριση με όσα ισχύουν για όσους έχουν ΠΡΟΣΒΑΣΗ σε ηλεκτρονική τραπεζική στην Ελλάδα, όπου ουσιαστικά δεν υφίστανται περιορισμοί για λογαριασμούς όψεως.

 

2. Οι επιταγές γίνονταν δεκτές για καταθέσεις μόνο στο όνομα του δικαιούχου κομιστή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο χρηματοδότησης στο εμπόριο και στις συναλλαγές γενικότερα. Οι ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ που έληγαν μέσα στον επόμενο μήνα είχαν πάρει παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα και στη συνέχεια μόνο ένα ποσοστό αυτών μπορούσε να μεταφερθεί σε λογαριασμό όψεως.

 

3. Όσοι Κύπριοι ταξίδευαν στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να εξάγουν πάνω από 1.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ στο εξωτερικό μπορούσαν να αποσύρουν από τα συνεργαζόμενα ATM έως 300 ευρώ ημερησίως.

 

4. Μετά το πέρας της τραπεζικής αργίας των 6 ημερών στην οποία προστέθηκαν δυο ημέρες κανονικής αργίας υπήρχε δυνατότητα συναλλαγών από τα γκισέ, κάτι που δεν υπάρχει ακόμα στην χώρα μας. Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας οι πληρωμές προς το εξωτερικό για ιδιώτες και επιχειρήσεις πρέπει να εγκριθούν από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του ΓΛΚ. Η ανάλογη Επιτροπή στην Κύπρο πολύ γρήγορα χρησιμοποίησε τη δυνατότητα που της έδινε ο σχετικός νόμος για να εκχωρήσει στις τράπεζες τη δυνατότητα έγκρισης κατηγοριών πληρωμών (πχ. πληρωμές για τη συνήθη λειτουργία ναυτιλιακών εταιρειών και προς την IATA, εισαγωγές φαρμάκων, ιατρικές δαπάνες φυσικών προσώπων) με στόχο τη μείωση του όγκου των αιτημάτων που έπρεπε να διαχειριστεί και τη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης για τα αιτήματα που έπρεπε να διαχειριστεί.

 

5. Σε ό,τι αφορά ειδικά τις επιχειρηματικές συναλλαγές προς το εξωτερικό το όριο για συναλλαγές χωρίς κανένα περιορισμό αυξήθηκε πολύ γρήγορα από τα 5.000 ευρώ ανά λογαριασμό σε 300.000 ευρώ ανά συναλλαγή και εντός μηνός ο περιορισμός αυτός είχε ουσιαστικά καταργηθεί καθώς το όριο αυξήθηκε σε 1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη πορεία είχαν και οι περιορισμοί για συναλλαγές φυσικών προσώπων, που περιλαμβάνουν και πολλές άλλες παραμέτρους από την ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων έως τη χρήση πιστωτικών καρτών, όπως και η μεταφορά τίτλων, αξιόγραφων και οι αλλαγές θεματοφυλακής. Βέβαια, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι, όλα αυτά συνέβησαν αφού έγινε κούρεμα καταθέσεων και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

 

6. Με διατάγματα ή με τις αποφάσεις της Επιτροπής, οι δαπάνες προς το εξωτερικό για μισθοδοσία, δίδακτρα και σπουδές καθώς και εμβάσματα για ιατρικές δαπάνες, είχαν ελαστική αντιμετώπιση. Επίσης, σταθερή και γρήγορη ήταν και η χαλάρωση πολλών περιορισμών, πέραν του ύψους των συναλλαγών, για συναλλαγές εντός του εσωτερικού της χώρας. Ουσιαστικά μέσα σε ένα μήνα η πλειοψηφία των καθημερινών συναλλαγών των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών στο εσωτερικό της χώρας αλλά και προς το εξωτερικό μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς.

 

7. Η ανάληψη του ημερήσιου ορίου στη Κύπρο ήταν 300 € αρχικά και 500 € ένα μήνα αργότερα χωρίς την απώλεια δυνατότητας ανάληψης του ποσού αυτού μια επόμενη μέρα. Αυτή η εξέλιξη βέβαια συνδέεται με την αξιόπιστη διευθέτηση της φερεγγυότητας των τραπεζών στη Κύπρο, αλλά και την εφαρμογή ενός προγράμματος σε πνεύμα συνεργασίας με τους εταίρους. Στο ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης οδήγησε, δύο χρόνια μετά την επιβολή τους, στην κατάργηση όλων των περιορισμών στις 6/4/2015.

 

Όλα τα παραπάνω συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, με την ιδιαίτερη επισήμανση φυσικά των διαφοροποιήσεων που επιβάλλονται για την εγχώρια αγορά στην περίπτωση της Ελλάδας, σε σχέση με το μοντέλο της Κύπρου.

 

Συζητήθηκαν επίσης οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν και κυρίως αφορούν στις επιχειρήσεις και στην αγορά, αφού οι τράπεζες δεν εκτελούν πιστώσεις οι οποίες έχουν ανοιχτεί σε Έλληνες πελάτες τους από ξένους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να μην διεκπεραιώνονται οι παραγγελίες του εισαγωγικού και του εξαγωγικού εμπορίου.

 

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι έχει γίνει προεργασία ώστε το συντομότερο μετά τη συμφωνία, να δοθούν στο κοινό περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες και σταδιακά να ομαλοποιηθούν όλες οι τραπεζικές λειτουργίες όσο γρηγορότερα γίνεται. Επίσης εντός των ημερών, θα ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας των υποεπιτροπών ελέγχου διακίνησης κεφαλαίων σε κάθε τράπεζα.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 202 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα