ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 2:30:05μ.μ.
30
Ιανουαρίου

Χαρίτσης: 8 Δις Ευρώ Μέσω ΕΣΠΑ στην Πραγματική Οικονομία για το 2016

Τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με έμφαση στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και το νέο αναπτυξιακό νόμο, παρουσίασαν σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης,

σε ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ στην Ελλάδα.

 

Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι, ύστερα από τη διαπραγμάτευση για αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα και την οργανωτική προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ, εφέτος θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. ευρώ εθνικό) και 1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα κ.λπ.

 

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην προβληματική κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015, υπογράμμισε ότι η έλλειψη συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, περιόρισε σημαντικά την οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και τόνισε ότι με την εξυγίανση των προγραμμάτων (απένταξη έργων, μεταφορά άλλων στη νέα περίοδο, διασφάλιση πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων) η Ελλάδα κατατάχθηκε πρώτη μεταξύ των 28 στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2007-2013.

 

Σημείωσε, επίσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήδη πραγματοποιήθηκε, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία του κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος, ώστε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός να έχει τα προσδοκώμενα οφέλη. Προσέθεσε ότι η απόλυτη διαφάνεια και η ανοικτή πρόσβαση όλων στα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία με το σταθερό οικονομικό περιβάλλον και το νέο αναπτυξιακό όραμα. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των νέων αναπτυξιακών στόχων, ανέφερε, τέλος, ο υφυπουργός, είναι να σταματήσει η πίεση για νέα μέτρα λιτότητας που περιορίζουν τη δυναμική της οικονομίας.

 

 

πηγή: energia.gr

Διαβάστηκε 246 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα