ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 2:22:27μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
07
Οκτωβρίου

Αιγυπτιακό μπλε, η πρώτη συνθετική βαφή στην ιστορία

Κατηγορία Αρχαιολογία

Το αιγυπτιακό μπλε αποτελεί την πρώτη συνθετική βαφή στον κόσμο. Το πρώτο γνωστό δείγμα του προέρχεται από αιγυπτιακό τάφο που χρονολογείται στα τέλη της 1ης φαραωνικής Δυναστείας, 5.000 χρόνια πριν από σήμερα, για να χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις ταφικές αιγυπτιακές τοιχογραφίες, βασιλικές και μη.

Στη συνέχεια η δημοτικότητά του ήταν μεγάλη. Η χρήση του πέρασε μάλιστα τα σύνορα της Αιγύπτου για να παρουσιαστεί στη διακόσμηση πολλών σημαντικών μνημείων της αρχαιότητας (π.χ. στη μορφή της Ίριδας από τον Παρθενώνα).


Η διαδικασία παρασκευής του αιγυπτιακού μπλε είναι απλή: απαιτεί τη μίξη άμμου, ασβέστη και χαλκού (ή μεταλλεύματος χαλκού) και την όπτηση του μίγματος σε καμίνι ενώ το μπλε χρώμα προκύπτει από την παρουσία πυριτίου στο μίγμα. Εντούτοις, ο τρόπος παρασκευής του παρέμεινε μυστικός κι έτσι εκτιμάται ότι η χρήση του σε χώρες εκτός Αιγύπτου ήταν αποτέλεσμα εισαγωγής του αντί ακριβού αντιτίμου. Η σημασία του μπλε όμως ως αποτροπαϊκού χρώματος συνέστησε τη χρήση του.

 

Ποιος θα το έλεγε όμως ότι μετά από αιώνες λήθης, τα μυστικά του αιγυπτιακού μπλε θα καθίσταντο ανεκτίμητα και από τους σύγχρονους επιστήμονες; Πράγματι, νεότερες έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να διασπασθεί σε πολύ μικροσκοπικά τμήματα. Επίσης, αν φωτιστεί, το υλικό εκπέμπει υπέρυθρες ακτίνες με εξαιρετική αντοχή, με ακτινοβολία όμοια με εκείνη που συνδέει μια τηλεόραση με ένα σύγχρονο τηλεχειριστήριο. Για το σκοπό αυτό οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν σε σημερινές εφαρμογές μηχανικής, βιοϊατρικής και νανοτεχνολογίας.

 

 

Πηγή: archaiologia.gr

Διαβάστηκε 242 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα