×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
18
Μαΐου

Το μεγαλύτερο αρχαιολογικό βραβείο της Γαλλίας σε ανασκαφή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ

Κατηγορία Αρχαιολογία

Ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με χαρά ανακοινώνει ότι η ανασκαφή που συνδιευθύνει ο αναπληρωτής καθηγητής Πλάτων Πετρίδης στο Λιμένα Θάσου τιμήθηκε

με τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα των αρχαιολογικών ερευνών στη Γαλλία. Πρόκειται για το Grand Prix d'Archeologie de la Fondation Simone et Cino Del Duca 2017 της Academie des Inscriptions et Belles Lettres.

 

Το ερευνητικό-ανασκαφικό πρόγραμμα Θάσος, Βόρειες παρυφές του Αρτεμισίου (ThANAr – Thasos, Abords Nord de l’Artemision) πραγματοποιείται από κοινού από το Universite de Lille SHS (Halma UMR 8164) και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών που αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου.

 

Ανασκάπτεται μια μεγάλη αστική έπαυλη της πρωτοβυζαντινής περιόδου με διάρκεια χρήσης από τον 5ο ως τον 7ο αι. μ.Χ. Η έπαυλη, με χώρους υποδοχής (τρικλίνια), ιδιωτικά λουτρά και μαγειρείο και συνολική επιφάνεια στο ισόγειο πλέον των χιλίων μ2, ενσωμάτωσε εν μέρει αρχαιότερο δημόσιο κτήριο· στα κατώτερα αρχαιολογικά στρώματα εντοπίστηκαν ίχνη που μας οδηγούν στην περίοδο πριν την εγκατάσταση των Παρίων αποίκων. Πρόκειται δηλαδή για ένα σημαντικό μνημείο στο οποίο καθρεφτίζονται δεκατρείς αιώνες ιστορίας της πόλης της Θάσου.

 

Η μόνιμη ομάδα περιλαμβάνει Γάλλους και Έλληνες, κυρίως, πανεπιστημιακούς και ερευνητές, αρχαιολόγους και τεχνικούς ενώ συμπληρώνεται από ειδικούς σε θέματα γεωλογίας και περιβάλλοντος από το CNRS Γαλλίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύονται κάθε χρόνο φοιτητές από γαλλικά, καναδικά και ελληνικά πανεπιστήμια.

 

Άποψη της ανασκαφής στον Λιμένα Θάσου.

Thassos limenas anaskafi

 

Πηγή: ΕΚΠΑ

Διαβάστηκε 567 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)