ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 4 Οκτωμβρίου 2023 - 11:15:18μ.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
06
Αυγούστου

Δωρεά προϊστορικού πήλινου ειδωλίου στην Κύπρο

Κατηγορία Αρχαιολογία

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον κύριο Χριστάκη Χατζηπροδρόμου, για την ευγενική δωρεά ενός προϊστορικού πήλινου ειδωλίου. Το ειδώλιο προέρχεται από τη δηλωμένη ιδιωτική τoυ συλλογή, η οποία, πριν την Τούρκικη εισβολή του 1974, βρισκόταν στην οικία του κύριου Χατζηπροδρόμου, στην Αμμόχωστο.

Ως αποτέλεσμα της εισβολής, η οικία λεηλατήθηκε, τα αντικείμενα της συλλογής κλάπηκαν και η συλλογή διασκορπίστηκε. Το εν λόγω ειδώλιο επαναπατρίστηκε από το Μόναχο, τον Αύγουστο 2015, μαζί με άλλες αρχαιότητες που βρέθηκαν στην παράνομη κατοχή του Αydin Dikmen, μετά από πολύχρονη δικαστική μάχη.

 

Πρόκειται για αρχαιότητα της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000–1650 π.Χ.) με γραπτή κόσμηση που εμπίπτει σε μία ιδιαίτερη και σπάνια ομάδα πήλινων ειδωλίων που παρουσιάζουν βρέφος σε λίκνο (παιδικό κρεβάτι).

 

Το αντικείμενο θα συμπεριληφθεί στα εκθέματα της έκθεσης που διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στα πλαίσια του προγράμματος SPAUT (Saving the Prehistoric Antiquities under Threat), που προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2016. Στη συνέχεια το ειδώλιο θα εκτεθεί στο Κυπριακό Μουσείο.

 

 

Πηγή: archaiologia.gr

Διαβάστηκε 197 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα