ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 - 5:28:19μ.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
19
Ιουλίου

Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

Κατηγορία Αρχαιολογία

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου εγκαινιάστηκε την Κυριακή 17 Ιουλίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Τη σπουδαιότητα του μουσείου τόνισαν στις ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας, και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας–Λευκάδος, Ολυμπία Βικάτου. Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν επίσης ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη.

 

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Α. Μπαλτάς, στον χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ένα μουσείο στις ημέρες μας είναι ένας τόπος ζωντανός, που εδράζεται στην γενέθλια γη, η οποία έχει βάθος χιλιετηρίδων και συνδέεται όχι μόνο με το παρελθόν, αλλά με το παρόν και το μέλλον», ενώ χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός μουσείου, «συλλογική και συγχρονικά και διαχρονικά, διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ο χρόνος αυτός είναι σαν να συμπυκνώνει τους αιώνες που χρειάστηκαν για να δημιουργηθούν τα ίδια τα εκθέματα του μουσείου». Μάλιστα ευχήθηκε «να γίνει σύντομα και το Θέρμο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για να συμβάλει και αυτό από τη δική του σκοπιά, ώστε να γίνει αυτό που λίγο οραματικά ή λίγο υπερβολικά είπα, να γίνει η Ελλάδα χώρα-μουσείο».

 

Στη συνέχεια μίλησε η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδος Ολυμπία Βικάτου, η οποία παρουσίασε την πορεία ανέγερσης του μουσείου του Θέρμου, αλλά και την ιστορία του «Κοινού των Αιτωλών». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «από σήμερα στο κέντρο της Αιτωλίας, στο Θέρμο, χτυπά η καρδιά ενός σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου, που αφηγείται μέσα από τα ίδια τα εκθέματα την ιστορία αιώνων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε αυτόν τον ιερό τόπο».

 

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου από την κα Βικάτου, προκειμένου να γνωρίσουν τα σημαντικότερα εκθέματά του.

 

Η ανέγερση του κτηρίου και η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου υλοποιήθηκαν μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους. Οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου ολοκληρώθηκαν το 2009 από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ. στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Το έργο «Οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κατά τα έτη 2011-2015 με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

 


Πηγή: archaiologia.gr

Διαβάστηκε 203 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα