ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 5 Οκτωμβρίου 2023 - 2:56:53π.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
19
Μαΐου

Εγκαινιάζεται το Εργαστήριο Αρχαίου DNA

Κατηγορία Αρχαιολογία

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο Κρήτης, εγκαινιάζει την Παρασκευή το Εργαστήριο Αρχαίου DNA.

Παράλληλα, θα διοργανωθεί διεθνής επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Ανάλυση αρχαίου DNA: Μια νέα ματιά στο παρελθόν», όπου θα συμμετάσχουν επιστήμονες διεθνούς κύρους.

 

Το ειδικά εξοπλισμένο και υψηλών προδιαγραφών εργαστήριο θα κάνει ανάλυση DNA από αρχαιολογικά δείγματα, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας και στην υποστήριξη της αρχαιολογικής έρευνας.

 

Η ανάλυση του αρχαίου DNA ανοίγει νέες δυνατότητες για τους αρχαιολόγους, τους ανθρωπολόγους και τους εξελικτικούς βιολόγους, καθώς καθιστά δυνατή την αναγνώριση της καταγωγής των ατόμων και την ανάδειξη των σωματικών χαρακτηριστικών τους, τη συσχέτιση των λειψάνων σε ταφικούς χώρους, την παρακολούθηση της μετακίνησης των πληθυσμών, την ταυτοποίηση των μολυσματικών ασθενειών και της διατροφής, την ανάλυση της προέλευσης των οικόσιτων ζώων και των καλλιεργούμενων φυτικών ποικιλιών κ.ά.

 

Το Εργαστήριο Aρχαίου DNA του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ θα προωθήσει τη διεπιστημονική συνεργασία, ενώ θα υποκαταστήσει τις αντίστοιχες υποδομές του εξωτερικού, στις οποίες κατέληγε μέχρι τώρα σημαντικό μέρος των δειγμάτων που ανασκάπτονται στην Ελλάδα.

 

Τα εγκαίνια του Εργαστηρίου Αρχαίου DNA θα γίνουν παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Φωτάκη, και του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη.

 


Πηγή: archaiologia.gr

Διαβάστηκε 112 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα