×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
05
Σεπτεμβρίου

Elephas tiliensis: Νάνος… και τρισδιάστατος

Κατηγορία Αρχαιολογία

Με φόντο απολιθώματα 300 εκατομμυρίων ετών που εκτίθενται στις προθήκες της κεντρικής αίθουσας του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εντυπωσιακής έκθεσης «Elephas tiliensis. Νάνος… και τρισδιάστατος!», στην οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη ο συναρμολογημένος σκελετός του ελέφαντα της Τήλου, αποτελούμενος από κομμάτια 3D εκτύπωσης.

Με την ευκαιρία της έκθεσης, σε κλίμα συγκίνησης έγινε και η παράδοση της διεύθυνσης του Μουσείου από τον απερχόμενο διευθυντή, καθηγητή Γεώργιο Θεοδώρου, στον διάδοχό του, καθηγητή Βασίλειο Καρακίτσιο.

 

Ο κ. Θεοδώρου, αφού έκανε μια μικρή αναδρομή στην επαγγελματική του πορεία και ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό του, αναφέρθηκε εκτενώς στις δραστηριότητες του μουσείου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις επισκέψεις των μαθητών που άφησαν το δικό τους στίγμα με τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, τις συνεργασίες με άλλα μουσεία και φυσικά τις παλιές και νέες συλλογές. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη όμως, έχουν πολλά να γίνουν» δήλωσε χαρακτηριστικά – και χαρακτήρισε το Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας «εθνικό θησαυρό», ενώ συμπλήρωσε ότι «η αρχαιολογία είναι γνωστή. Την παλαιοντολογία πρέπει να μάθει ο κόσμος». Ολοκληρώνοντας το λόγο του, ο κ. Θεοδώρου εστίασε στα «μελανά» σημεία, όπως την έλλειψη μόνιμου προσωπικού, το πρόβλημα εσόδων, αλλά και τις εκκρεμότητες ολοκλήρωσης σπουδαίων έργων όπως «το κτίριο της Τήλου που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε».

 

Με τη σειρά του, ο νέος διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Βασίλειος Καρακίτσιος, υποσχέθηκε να διατηρήσει αυτές τις δραστηριότητες και να τις αναπτύξει περαιτέρω, ώστε να αναδειχθεί το έργο του Μουσείου. Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Νικ. Βούλγαρης, μίλησε για την ανάγκη προβολής του έργου και εξήρε το ρόλο του καθηγητή Γ. Θεοδώρου. «Πρέπει να φέρουμε τον κόσμο στο Μουσείο» υπογράμμισε.

 

Τέλος, ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης, καθηγητής ΕΜΠ Χριστόφορος Προβατίδης, εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία υλοποίησης αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, που απαιτούσε να συγκεντρωθούν εκατοντάδες ακτινογραφίες και έπειτα να εκτυπωθούν σε 3D εκτυπωτές. Όπως χαρακτηριστικά είπε, χρειάστηκαν 40 μήνες, δηλαδή σχεδόν 3,5 χρόνια ώστε να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Στο τέλος ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές του 2017.

 


Πηγή: archaiologia.gr

Διαβάστηκε 253 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)