ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 4:50:41μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
06
Οκτωβρίου

Εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας

Κατηγορία Αρχαιολογία

Το ιστορικό εξάρθρωσης μεγάλου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας που δραστηριοποιούνταν στη λαθρανασκαφή, τη μεταφορά και την εμπορία αρχαίων αντικειμένων παρουσίασαν χτες στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Εξακριβώθηκε πλήρως η δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ο τρόπος δράσης της, ενώ συνελήφθησαν 26 μέλη της και ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή ακόμη 27 μελών της. Επιπλέον, διακριβώθηκε, ο ενεργός και ουσιαστικός ρόλος, καθώς και η συμμετοχή τεσσάρων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού στην παράνομη διακίνηση αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας».

 

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, που έλαβε χώρα ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, την Κόρινθο, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τη Λαμία, τη Δράμα, τον Προμαχώνα και τη Ρόδο.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η συγκεκριμένη οργάνωση δραστηριοποιείται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 14 μηνών και από την έως τώρα έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έχει εξακριβωθεί ότι τα μέλη της ενέχονται σε τουλάχιστον 93 αγοραπωλησίες και λαθρανασκαφές αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων, αποκομίζοντας συνολικά παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 650.000 ευρώ.

 

Συλλήψεις σε όλη τη χώρα

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, 26 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, η δικογραφία περιλαμβάνει τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης μνημείων κατ’ επάγγελμα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράβασης της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

 

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, καθώς και 27 συνεργούς των συλληφθέντων, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία 14 από αυτούς. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης.

 

Ουσιαστική συνδρομή στο προανακριτικό έργο παρασχέθηκε από αρχαιολόγους των Εφορειών Αρχαιοτήτων Αχαΐας και Κορινθίας, οι οποίοι χρονολόγησαν, περιέγραψαν και εκτίμησαν τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν.

 

Να επισημανθεί επίσης ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία υποβολής αιτήματος για την παροχή δικαστικής συνδρομής από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βουλγαρίας.

 

Τα ευρήματα

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες και στα οχήματα των δραστών, καθώς και σε χώρους απόκρυψης των αρχαίων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 2.024 αρχαία νομίσματα, 126 αρχαία αντικείμενα, όπως ειδώλια, δακτυλίδια, σκουλαρίκια, πόρπες, ένα γυάλινο βολβόσχημο αγγείο, πέντε βυζαντινές εικόνες, ένας σταυρός βυζαντινός, δύο σπαθιά, ένα κιονόκρανο. Βρέθηκαν επίσης δύο αρχαία αγάλματα, μεσαιωνικά, της εποχής των Φράγκων, ύψους ενός μέτρου και 60 εκατοστών, που απεικονίζουν έναν άνδρα πολεμιστή και μία γυναίκα, τα οποία εντοπίστηκαν κρυμμένα σε πηγάδι στη Νεμέα Κορινθίας.

 

 

Πηγή: archaiologia.gr

Διαβάστηκε 221 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα