ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 - 8:43:54π.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
25
Φεβρουαρίου

Η επτάφωτη λυχνία: λατρεία, ιστορία και μύθος

Κατηγορία Αρχαιολογία

Το Βατικανό και το Εβραϊκό Μουσείο της Ρώμης θα φιλοξενήσουν από κοινού μια μοναδική έκθεση για την επτάφωτη λυχνία (μενορά, στα εβραϊκά), το αρχαίο σύμβολο του Ιουδαϊσμού, και θα προσπαθήσουν να θέσουν ένα τέλος σε θρύλους για την τύχη μιας ιστορικής λυχνίας, η τύχη της οποίας αγνοείται επί 15 αιώνες.

Η έκθεση «Menorah – Cult, History and Myth» θα διεξαχθεί από τις 15 Μαΐου έως τις 23 Ιουλίου ταυτόχρονα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και στο κτιριακό συγκρότημα της Συναγωγής της Ρώμης. Θα περιλαμβάνει περίπου 130 επτάφωτες λυχνίες ή απεικονίσεις αυτών σε πίνακες ζωγραφικής, αρχαίες επιτάφιες πλάκες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και χειρόγραφα από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Σχεδόν 20 μουσεία από όλο τον κόσμο, μεταξύ τους το Λούβρο και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, έχουν προσφέρει κομμάτια από τις συλλογές τους.

 

«Θα είναι σημαντικό και από θρησκευτικής και από ιστορικής άποψης», δήλωσε η Μπάρμπαρα Τζάτα, η οποία τον περασμένο μήνα έγινε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού.

 

Μεγάλη απούσα από την έκθεση θα είναι η επτάφωτη λυχνία από ατόφιο χρυσάφι, την οποία πήραν ως τρόπαιο οι Ρωμαίοι όταν κατέστρεψαν τον Ναό στην Ιερουσαλήμ το έτος 70 μ.Χ. Η τύχη της αποτελεί μυστήριο επί 1.500 χρόνια. Ωστόσο περίοπτη θέση στα εκθέματα θα έχει ο λίθος των Μαγδάλων, ο οποίος βρέθηκε το 2009 κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών που βοήθησαν να αποκαλυφθεί μια αρχαία συναγωγή στις όχθες της θάλασσας της Γαλιλαίας στο Ισραήλ.

 


Πηγή: archaiologia.gr

Διαβάστηκε 247 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα