ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 - 3:35:55μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
02
Δεκεμβρίου

Μελέτες ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Ζέας «πέρασαν» από το ΚΑΣ

Κατηγορία Αρχαιολογία

«Δεχόμαστε μια νέα κατασκευή πάνω στο αρχαίο θέατρο της Ζέας;». Αυτό ήταν το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) κατά την παρουσίαση των μελετών ανάδειξης του μνημείου, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. και είχε ως πρότυπό του το μεγάλο διονυσιακό θέατρο της Αθήνας.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι διατηρεί ελάχιστα ίχνη του παρελθόντος κι αυτό που ουσιαστικά βλέπει κανείς είναι τα λαξεύματα της θεμελίωσής του πάνω στο βράχο. Έχει όμως και κάτι ακόμα που το κάνει ξεχωριστό. Είναι το μοναδικό αρχαίο δημόσιο κτίριο που έχει διασωθεί στον Πειραιά.

 

Το ΚΑΣ δεν άργησε να απαντήσει στο ερώτημα που τέθηκε. Οι προτάσεις των μελετητών για την τοποθέτηση μιας μεταλλικής συναρμολογούμενης κατασκευής στο κοίλο του θεάτρου (αντί εδωλίων), που θα εδράζει σε σημεία εκτός των αρχαίων λαξεύσεων, κρίθηκαν κατάλληλες. Δεν έλειψαν βέβαια και οι παρατηρήσεις ως προς τη μείωση της κατασκευής, η οποία θα φέρει ξύλο στο πάνω μέρος στο χρώμα του φυσικού βράχου και θα μπορεί να αποσυναρμολογηθεί. Έτσι, το μνημείο, σε συνδυασμό και με την αποκατάσταση τμήματος της πρώτης σειρά εδωλίων, θα αποκτήσει μέρος της αρχικής μορφής του και θα μπορεί να αναγνωρίζεται, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, καθώς πολλοί περνούν το μνημείο για τον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου.

 

Στη συνεδρίαση ειπώθηκαν κι άλλα σημαντικά. Όπως το σχέδιο για τη μετατροπή του οικοδομικού τετραγώνου στο οποίο ανήκει το μνημείο (μαζί με το παλιό, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και την υπαίθρια γλυπτοθήκη) σε πολιτιστικό κέντρο του Πειραιά. «Έχουν γίνει όλες οι προκαταρκτικές συζητήσεις με την Περιφέρεια και τον Δήμο, καθώς και με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που έχει ζητήσει την επανάχρηση του Αρχαίου Θεάτρου Ζέας για να χρησιμοποιείται τα καλοκαίρια σε φεστιβάλ αρχαίου δράματος και σοβαρής μουσικής», δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Στέλλα Χρυσουλάκη, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση μαζί με τους μελετητές.

 

Τις προτάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων για τη δημιουργία του πολιτιστικού αυτού κέντρου στην καρδιά του Πειραιά, που θα αναβαθμίσει το αστικό περιβάλλον, θα συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του Αρχαιολογικού Μουσείου και θα εντάξει το αρχαίο θέατρο της Ζέας στη σύγχρονη ζωή της πόλης, έχει υιοθετήσει και ο Δήμος Πειραιά που με τη σειρά του σχεδιάζει μια ολοκληρωμένη αστική παρέμβαση στην περιοχή. Όπως ειπώθηκε στο ΚΑΣ, προβλέπεται η πεζοδρόμηση της κεντρικής λεωφόρου που διέρχεται από το θέατρο και η σύνδεση του παλιού λιμανιού με το λιμάνι της Ζέας, ενώ το κέντρο πολιτισμού θα αποτελεί την αφετηρία όλων των πολιτιστικών διαδρομών του Πειραιά. Διαδρομές που θα ενώνουν μνημεία της πόλης, η οποία σήμερα στερείται επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων.

 


Πηγή: archaiologia.gr

Διαβάστηκε 277 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα