Εξαιτίας της χρονικά περιορισμένης εγκατάστασης, της στρατηγικής της θέσης στην κορυφή ενός φυσικά οχυρωμένου λόφου και τον αναπάντεχα μεικτό χαρακτήρα του υλικού πολιτισμού διαφόρων εθνοτήτων –εισαγόμενη μυκηναϊκή, μινωική, σαρδηνική, χετιτική, χαναανική καθώς και τοπική κυπριακή κεραμική– η Πύλα έχει τραβήξει την προσοχή του ακαδημαϊκού χώρου και παίζει ζωτικό ρόλο στη συζήτηση για τις πιθανές μετακινήσεις πληθυσμών από το Αιγαίο στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο κατά την προχωρημένη φάση της Εποχής του Χαλκού.
Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα στην Πύλα, το οποίο άρχισε το 2014, αποτελεί μια συνεργασία ανάμεσα στα Πανεπιστήμια του Ghent/Leuven , της Louvain (Βέλγιο) και της Μεσογειακής Αρχαιολογικής Εταιρείας (Ελλάδα) και διευθυντές τους Joachim Bretschneider, Jan Driessen και Αθανασία Κάντα αντίστοιχα.
Παλαιά και νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση τριών ανασκαφικών περιόδων θα παρουσιάσουν οι επικεφαλής του προγράμματος, Jan Driessen, Joachim Bretschneider και Αθανασία Κάντα, σε διάλεξή τους με τίτλο «Πύλα-Κοκκινόκρεμμος: νέες έρευνες σε έναν οικισμό της Κύπρου σε περίοδο κρίσης (13ος/12ος αι. π.Χ.)» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, και ώρα 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη).
Η διάλεξη, που θα δοθεί στα αγγλικά, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «Αιγαιακών Διαλέξεων» που διοργανώνουν ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Πηγή: archaiologia.gr