ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 - 12:16:23μ.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
18
Μαΐου

Ρωμαϊκό ναυάγιο βρέθηκε στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας

Κατηγορία Αρχαιολογία

Αγαλματίδια, νομίσματα και όργανα ναυσιπλοΐας που χρονολογούνται 1.600 χρόνια πριν αποκαλύφθηκαν στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας, αποτελώντας το πιο σημαντικό εύρημα του είδους τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Οι Ισραηλινοί Ραν Φάινσταϊν και Όφερ Ραάναν εντόπισαν τυχαία μπρούτζινα αντικείμενα σε κατάδυσή τους τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων.

 

Ενημέρωσαν τις αρχές και στη συνέχεια δύτες έφεραν στο φως πολλά αντικείμενα της Ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου, απομεινάρια του φορτίου ενός εμπορικού πλοίου που μετέφερε προφανώς μέταλλα που προορίζονταν για ανακύκλωση.

 

Μια μπρούτζινη λυχνία με την εικόνα του θεού του ήλιου Σολ, ένα αγαλματίδιο της θεότητας του φεγγαριού Λούνα, μια λάμπα ομοίωμα της κεφαλής ενός Αφρικανού σκλάβου, θραύσματα μπρούτζινων αγαλμάτων, μια κάνουλα με τη μορφή αγριογούρουνου, άγκυρες και διάφορα όργανα ναυσιπλοΐας, καθώς και δύο ιδιαίτερα σύνολα αποτελούμενα από χιλιάδες αρχαία νομίσματα βάρους 20 κιλών βρέθηκαν στο μεσογειακό λιμάνι.

 

Τα νομίσματα φέρουν τη μορφή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, ο οποίος βασίλευσε στο δυτικό μέρος και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέχρι το θάνατό του το 337, και του Λικίνιου, του αντιπάλου του που βασίλευσε στο ανατολικό τμήμα μέχρι το 324.

 

Ενωμένα τα μεν με τα δε, τα νομίσματα είχαν πάρει το σχήμα του αγγείου στο οποίο μεταφέρονταν.

 

Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Σαρβίτ, διευθυντή του τμήματος Ενάλιας Αρχαιολογίας της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, φαίνεται πως το πλοίο εγκλωβίστηκε σε καταιγίδα κατά την είσοδό του στο λιμάνι. Πήρε κλίση και συνετρίβη στα βράχια και στην προκυμαία, αφού είχε προσπαθήσει να ρίξει τις άγκυρές του που έσπασαν από τη δύναμη των κυμάτων και του ανέμου.

 

«Δεν βρήκαμε το σύνολο του σκάφους όπως εκείνου στο Ισραήλ πριν από 30 χρόνια», δήλωσαν ο Τζέικομπ Σαρβίτ και ο αναπληρωτής του Ντρορ Πλάνερ, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων. «Η εύρεση αγαλμάτων από μέταλλο είναι σπάνια, επειδή, στην Αρχαιότητα, τα έλιωναν». Το ναυάγιο «διέσωσε» αυτά τα αντικείμενα ανακύκλωσης, υποστηρίζουν.

 

Το 2015, 2.000 χρυσά νομίσματα ηλικίας 1.000 ετών εντοπίστηκαν από τους δύτες στην Καισάρεια – ο πιο σημαντικός νομισματικός θησαυρός που ήρθε στο φως στο Ισραήλ, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων.

 

Ο Σαρβίτ εξήγησε αυτή τη διαδοχή των ανακαλύψεων από την έλλειψη άμμου στο βυθό του λιμανιού και την αύξηση του αριθμού των δυτών στο σημείο.

 

Η Καισάρεια οικοδομήθηκε από τον βασιλιά της Ιουδαίας Ηρώδη τον 1ο αι. π.Χ. Σημαντικά ίχνη της ρωμαϊκής και της μεσαιωνικής εποχής αποτελούν ένα από τα θέλγητρα του Ισραήλ.

 

 

Πηγή: archaiologia.gr

Διαβάστηκε 185 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα