ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 8:14:34π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
08
Δεκεμβρίου

Α. Τζιτζικώστας: Να ξεκινήσουν άμεσα οι αρχαιολογικές εργασίες στην Αμφίπολη

Κατηγορία Αρχαιολογία

Να ξεκινήσουν άμεσα οι αρχαιολογικές εργασίες στην Αμφίπολη ζήτησε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι έθεσε το ζήτημα και στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη και επισήμανε: «Δυστυχώς η εικόνα που επικρατεί σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση, για πολιτικούς λόγους, έχει εγκαταλείψει τελείως αυτό το μοναδικό ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, του λόφου Καστά, και δεν εκτελείται καμία εργασία, μετά και την εντός εισαγωγικών συνταξιοδότηση της κας Περιστέρη».

 

Ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν εκείνη που «το 2012, όταν το υπουργείο Πολιτισμού εκείνης της εποχής κώφευε, αντιλήφθηκε ότι τα επιχειρήματα της κας Περιστέρη μπορούσαν να έχουν βάση» και έδωσε την πρώτη χρηματοδότηση για να ξεκινήσει το ανασκαφικό της έργο. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Περιφέρεια έχει ήδη φροντίσει «μέσα από το Interreg, διασυνοριακό πρόγραμμα, να κατευθύνει κονδύλια ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ στο λόφο Καστά και άλλο 1 εκατ. επιπλέον από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, προκειμένου να γίνουν και οι εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου αλλά και έργα αναστήλωσης του μνημείου».

 

Αναφερόμενος στις προ ημερών ανακοινώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είπε ότι εντός του λόφου, κατά πάσα πιθανότητα, υπάρχει και άλλο ταφικό μνημείο που δεν έχει ανασκαφεί και επιπλέον εκκρεμούν οι εργασίες αναστήλωσης του μνημείου για να μην πέσει και καταστραφεί και για να καταστεί επισκέψιμο.

 

«Είπα στον πρωθυπουργό ότι λέγεται από κάποιους ότι είναι πολιτικοί οι λόγοι για τους οποίους πάγωσε το μνημείο και δεν θέλω να το διανοηθώ» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ζητούμε από την κυβέρνηση την άμεση επανέναρξη των εργασιών για την αναστήλωση, για να γίνει το μνημείο φιλικό και ανοιχτό στους πολίτες, για την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου και για την επανέναρξη της ανασκαφής προκειμένου να αποκαλυφθεί αυτό που το ΑΠΘ ανακοίνωσε ως πόρισμα».

 

Εξάλλου σχολίασε πως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα το υπουργείο Πολιτισμού θα ενεργοποιηθεί εκ νέου στην κατεύθυνση ενίσχυσης των εργασιών της Αμφίπολης.

 


Πηγή: archaiologia.gr

Διαβάστηκε 250 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα