ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 10:30:25π.μ.
06
Μαρτίου

Βρέθηκε ασύλητος τάφος νεαρής γυναίκας του 8ου αι. π.Χ. στη Λέσβο

Κατηγορία Αρχαιολογία

Ασύλητος τάφος της γεωμετρικής περιόδου (ύστερος 8ος αι. π.Χ.), εντοπίστηκε στο πλαίσιο εκσκαφικών εργασιών του δικτύου αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων που υλοποιούνται από το Δήμο Λέσβου, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ευεργέτουλα, στην περιφέρεια του Ιππείου.

Αποκαλύφθηκε κοντά στον κεντρικό τομέα του χωριού και σε βάθος 1,50 μ. από την επιφάνεια του οδοστρώματος και πρόκειται για ένα μοναδικό και σπάνιο ταφικό σύνολο, σημαντικό για την ιστορία και την αρχαιολογία των πρώιμων ιστορικών χρόνων του νησιού, αφού είναι ο πρώτος τάφος αυτής της περιόδου που ανασκάπτεται. Πρόκειται για κτιστό κιβωτιόσχημο τάφο από σχιστόλιθο, εντός του οποίου αποκαλύφθηκε σε ύπτια θέση μία ασύλητη ταφή, πιθανώς νεαρής γυναίκας, που χρονολογείται μεταξύ 750 π.Χ και 700 π.Χ.

 

fdshgwh

 

Τη νεκρή συνόδευαν χρυσά και χάλκινα κοσμήματα στο ύψος της λεκάνης και της κεφαλής. Πρόκειται για δύο σκουλαρίκια κατασκευασμένα από λεπτά φύλλα χρυσού με την τεχνική της κοκκίδωσης, μια μεγάλη αμφικωνική χάνδρα, καθώς και χάλκινη χάνδρα, πιθανώς από περιδέραιο. Βρέθηκαν, επίσης πέντε πήλινα τεφρά αγγεία πόσεως, πιθανώς λεσβιακού εργαστηρίου, όπως ένα κύπελλο -κρατηρίσκος και μία λεκάνη. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, τα κοσμήματα αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της τέχνης της χρυσοχοΐας των πρώιμων ιστορικών χρόνων που αναπτύσσεται κατά τον 8ο αιώνα στο Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα και αποκορυφώνεται τον 7ο και 6ο αι. π.Χ.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 163 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα