Ήταν ο πρώτος αγώνας σε τελική φάση Μουντιάλ που η «γαλανόλευκη» κράτησε το «μηδέν» στην άμυνα, βάζοντας έτσι στο «σακούλι» –όπως και οι Ιάπωνες- τον πρώτο βαθμό στον 3ο όμιλο και σε πέντε ημέρες θα παίξει στη Φορταλέσα, απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού, για τη νίκη που ενδέχεται να τη φέρει στους «16» της Βραζιλίας.
Χειρόφρενο στον... Χόντα
Σε ένα παιχνίδι που ξεκίνησε με καλούς οιωνούς αλλά τελείωσε ως ματς «ειδικών συνθηκών», ο Φερνάντο Σάντος σοφώς ποιών φρόντισε να ελέγξει την ταχύτητα των Ιαπώνων αφού στο «run & gun» παιχνίδι η Ελλάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους «μπλε σαμουράι» και είναι βέβαιο ότι θα έβγαινε χαμένη αν έμπαινε σε διαδικασία αντιπαράθεσης.
Μετά τα πρώτα λεπτά οι διεθνείς ξεπέρασαν το δισταγμό με τον οποίο φάνηκαν να πατούν αρχικά στο χορτάρι τους «Ντας Ντούνας», ισορρόπησαν και παρότι δεν είχαν κατοχή δεν άφηναν τους Ασιάτες να δημιουργήσουν, με τον Μανιάτη να κάνει σημαντική δουλειά πάνω στον Χόντα.
«Έγκλημα», αλλά όχι και τιμωρία...
Εκείνο που δεν μπορούσε να προβλέψει όμως ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν η ερασιτεχνική συμπεριφορά του πιο έμπειρου παίκτη της ενδεκάδας, του Κατσουράνη, ο οποίος δέχθηκε δύο πανομοιότυπες κίτρινες κάρτες σε έντεκα λεπτά (27΄, 38΄) για φάουλ έξω από την περιοχή της Ιαπωνίας (!), προσπαθώντας να ανακόψει εν τη γενέσει της τη γιαπωνέζικη αντεπίθεση.
Η τύχη δεν ήταν πάντως με το μέρος της Εθνικής απόψε κι αυτό είχε φανεί από το 35ο λεπτό, όταν ο Μήτρογλου έγινε αναγκαστική αλλαγή (με τον Γκέκα) επειδή αντιμετώπιζε πρόβλημα στη μέση.
Αλλαγή πλάνων από Σάντος
Με την αποβολή του Κατσουράνη ο Σάντος αναγκάστηκε να ξοδέψει και δεύτερη αλλαγή πριν λήξη το πρώτο 45λεπτο, καθώς ο Καραγκούνης μπήκε αντί του Φετφατζίδη, που δεν άδραξε την ευκαιρία του βασικού, αλλάζοντας εκ των πραγμάτων το σχηματισμό από 4-3-3 σε 4-4-1, με τον Γκέκα μοναδικό προωθημένο και τους Κονέ, Σαμαρά δεξιά και αριστερά στο κέντρο, αντίστοιχα.
Οι φάσεις πάντως δεν έλειψαν και ήταν η ελληνική ομάδα εκείνη που απείλησε πιο άμεσα, με τα σουτ τον Κονέ (11΄) και Τοροσίδη (40΄), τα οποία εξουδετέρωσε ο Καβασίμα. Από την πλευρά τους οι Ιάπωνες είχαν απειλήσει με δύο σουτ του Οσάκο (19΄, 21΄), με το πρώτο να σταματά στον Καρνέζη και το άλλο να περνά ελάχιστα άουτ.
Ο αγώνας της «καρδιάς» τους
Το παιχνίδι ήταν πια φανερό ότι θα εξελισσόταν σε έναν αγώνα καρδιάς και πάθους για την Ελλάδα, ένα ματς υπέρβασης, αφού οι διεθνείς θα έπρεπε να αντέξουν με παίκτη λιγότερο για άλλο ένα ημίχρονο σε ματς τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως κι έκαναν βγάζοντας εν τέλει μια απίστευτη ενέργεια και θυμό μετά την αποβολή!
Με τους Έλληνες να μην μπορούν να κρατήσουν την μπάλα ούτε όταν έπαιζαν 11 εναντίον 11, ήταν λογικό η όποια απόπειρα απειλής εκ μέρους της Εθνικής να προέλθει εξ… ουρανού. Αμυντικά οι Παπασταθόπουλος και Μανωλάς δεν άφηναν τους Ιάπωνες να ελπίζουν στον αέρα, ενώ στην επίθεση παραλίγο οι διεθνείς να πανηγυρίσουν, αλλά ο Καβασίμα έκανε μεγάλη απόκρουση στη δεξιά γωνία του πετώντας σε κόρνερ την κεφαλιά του Γκέκα (60΄).
Από την πλευρά τους οι Ιάπωνες έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία τους στο 68΄, όταν άνοιξαν ωραία την άμυνα, ο Ουτσίντα βγήκε στην πλάτη του Χολέβα και γύρισε στον επερχόμενο Οκούμπο, ο οποίος σούταρε στα ύψη, ενώ στο 89΄ ο Καβασίμα απέκρουσε στη γωνία του το σουτ του Χολέβα και στην αμέσως επόμενη φάση ο Καρνέζης έπραξε το ίδιο στο απευθείας φάουλ του Έντο, πριν ο Τζόελ Αγκιλάρ σφυρίξει τη λήξη.
«Ρέστα» στη Φορταλέσα
Η Ελλάδα παρέμεινε στη διεκδίκηση της πρόκρισης, έστω «δια πυρός και σιδήρου», κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί οπλίζει με πολύ μεγάλο κίνητρο τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, που θα παίξουν τον τελευταίο αγώνα τους στον όμιλο για να νικήσουν τους «Ελέφαντες» του Ντιντιέ Ντρογκμπά και αν έχουν τύχη, να προκριθούν.
Βεβαίως, θα πρέπει να μετρήσουμε και τις απώλειες. Ο Κατσουράνης δεν παίζει σίγουρα, ο Μήτρογλου έφυγε με πρόβλημα, ο Μανωλάς έπιανε τον «δικέφαλό» του προς το τέλος και οι υπόλοιποι «έσκασαν» από το τρέξιμο, σε τέτοιο σημείο ώστε να μην καταλαβαίνει ο θεατής ποια ομάδα έπαιζε με 10 και ποια με 11... Λύσεις όμως υπάρχουν και είναι βέβαιο ότι ο Σάντος θα τις βρει.
πηγή:naftemporiki.gr