ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 12:19:18μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
05
Ιουνίου

Επετειακή προβολή αφιερώματος στον Μιχάλη Κακογιάννη στο ΙΜΚ

Κατηγορία Σινεμά

Από το πλοίο της γραμμής που τον ταξίδεψε, μέσω Πορτ Σάιντ, στην Αγγλία και στην προδιαγεγραμμένη μοίρα του να γίνει δικηγόρος, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση,

μέχρι τον Βυσσινόκηπο, την τελευταία ταινία του το 1999, σε ένα ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα καθώς πλησιάζει η επέτειος των γενεθλίων του.

 

Γεννήθηκα ‘ες γην εναλίαν Κύπρον’ στις 11 Ιουνίου 1921
Έζησα τη ζωή μου ως πλάνητας στις πρωτεύουσες του κόσμου
με προίκα και εφόδιο την ελληνικότητά μου, αρετή όντως

 

Μια 35λεπτη ταινία φτιαγμένη με γνώση και τρυφερότητα, με όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής και του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη, αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΙΜΚ με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

 

Η δημιουργική «επανάσταση» ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, η καλλιτεχνική δίψα που τον οδήγησε να αλλάξει τη ρότα της ζωής του, η πρώτη φορά που στάθηκε πίσω από την κάμερα, οι δυσκολίες, οι λαμπρές στιγμές, οι πρωταγωνίστριες που τον μάγεψαν, το κυνήγι του τέλειου, οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις, η αρχή και το τέλος.

 

Κυριακάτικο ξύπνημα, Στέλλα, Το Κορίτσι με τα μαύρα, Το Τελευταίο Ψέμα, Ερόικα, Χαμένο Κορμί, Ζορμπάς, η τριλογία του στον Ευριπίδη, Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά, το ντοκιμαντέρ του για τον Αττίλα, η Γλυκιά Πατρίδα, Πάνω, Κάτω και Πλαγίως, Ο Βυσσινόκηπος. Η Έλλη, η Μελίνα, η Ειρήνη Παπά, ο Δημήτρης Χορν, ο Άντονι Κουίν, ο Άλαν Μπέιτς, η Λίλα Κέντροβα, η Κάθριν Χέπμπορν, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

 

Η αγάπη του για το ελληνικό φως που τον ενέπνευσε να δημιουργήσει και να κάνει τη χώρα του γνωστή σε όλον τον κόσμο, οι αδυναμίες του, η θεατρική παιδεία και η εμμονή του με την υποκριτική, ο θαυμασμός του για τον Ευριπίδη, η σύνδεση της τέχνης του Κινηματογράφου με την τέχνη του Θεάτρου, το ελληνικό τοπίο με τις πέτρες, το χώμα, τις «στριφτόκλωνες» ελιές, οι Εγγλέζοι, οι Αμερικανοί, η Κύπρος, η σημασία τού να είσαι Έλληνας και να κάνεις όλον τον κόσμο να μιλάει για την πατρίδα σου.

 

Και στο τέλος, η δημιουργία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η πολιτιστική παρακαταθήκη ενός καλλιτέχνη που δεν «συνταξιοδοτήθηκε» ποτέ, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή έκανε σχέδια για το μέλλον.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Σπάθης
Έρευνα: Ειρήνη Στάθη, Δημήτρης Παπαγεωργίου (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου)
Αφηγητής: Κωνσταντίνος Πολίτης
Κάμερα: Κωνσταντίνος Γιαπτσές
Ηχοληψία: Άννα Πέππα
Μοντάζ-Μιξάζ: Αλέξανδρος Σπάθης, Lena Dzardanova

 

Στην ταινία ακούγονται αποσπάσματα από το βιβλίο «Μιχάλης Κακογιάννης: Σε πρώτο πλάνο» (εκδόσεις Ψυχογιός, 2009), χρησιμοποιήθηκαν επίσης πληροφορίες από το βιβλίο «Δηλαδή…» (εκδόσεις Καστανιώτη, 1990)

 

Ημερομηνία:

Από: 06/06/2017 Εως: 11/07/2017
Καθημερινά: 18:30 & 19:30


Τοποθεσία:

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος

Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 210 3418550 & 210 3418579 | www.mcf.gr

 

 

 

πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 351 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα