Εκτύπωση αυτής της σελίδας
20
Φεβρουαρίου

Η ουρά του ψαριού στα Κείμενα από την documenta 14 στην ΕΡΤ

Κατηγορία Σινεμά

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14.

Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση , η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό. Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση .


Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα , σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.


Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.


Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.


«Η ουρά του ψαριού» (Rabo de Peixe)


Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, στις 24:00


Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ


Ντοκιμαντέρ , παραγωγής Πορτογαλίας 2015.
Σκηνοθεσία: Joaquim Pinto και Nuno Leonel.
Εισαγωγικό κείμενο: Filipa Ramos.
Διάρκεια: 103΄


Υπόθεση: Η ταινία παρουσιάζει την καθημερινή ζωή, τις φιλοδοξίες και το μόχθο των ψαράδων στο Rabo de Peixe, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι σ’ ένα μικρό νησί των Αζορών. Στη λιτή, ρεαλιστική απεικόνιση ανθρώπων και τόπων παρεμβάλλονται στιγμές υποβρύχιας ονειροπόλησης που δημιουργούν ένα βαθιά προσωπικό και ποιητικό είδος ντοκιμαντέρ.


«Η ουρά του ψαριού» των Joaquim Pinto και Nuno Leonel αποτυπώνει ένα «νησί μέσα σε νησί». Συνδυάζοντας την εθνογραφική παρατήρηση και την κοινωνιολογική έρευνα μ’ ένα ύφος ημερολογίου, οι Pinto και Leonel προσφέρουν μια μοναδική καταγραφή της παραδοσιακής αλιείας και σύγχρονων εκδοχών αρρενωπότητας.


Στην ταινία, όπως σημειώνει στην εισαγωγή της η επιμελήτρια εκδόσεων και συγγραφέας Filipa Ramos, «συνυπάρχουν αρμονικά τα ίδια βασικά συναισθήματα που διαμορφώνουν όλες τις ανθρώπινες σχέσεις: αγάπη, φροντίδα, ανησυχία, χαρά και θλίψη».

Πληροφορίες: Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, στις 24:00 στην ΕΡΤ
www.documenta.de

 

 

πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 204 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)