×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
01
Ιουλίου

«Η Χάνα και οι αδελφές της» του Γούντι Άλεν σε επανέκδοση

Κατηγορία Σινεμά

Από 6 Ιουλίου θα προβάλλεται ένα από τα λαμπρότερα αριστουργήματα του Γούντι Άλεν «Η χάνα και οι αδελφές της», αποκλειστικά στον Ζέφυρο σε επανέκδοση.


Μια ταινία τραγική και παράλληλα εύθυμη έως ξεκαρδιστική, ανθρώπινη και διασκεδαστική, με χιούμορ και ρομαντισμό. Η κορωνίδα της φιλμογραφίας του Γούντι Άλεν στη δεκαετία των ΄80s, 30 Χρόνια
μετά.



«Η Χάνα και οι αδερφές της» απέσπασε Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Όσκαρ Καλύτερου Β΄Ανδρικού Ρόλου, Όσκαρ Καλύτερου Β 'Γυναικείου Ρόλου και άλλα 22 Βραβεία και 27 Υποψηφιότητες.


Σύνοψη

Η Χάνα, η μεγαλύτερη κόρη μιας οικογένειας καλλιτεχνών είναι μια αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα και ταυτόχρονα μια πετυχημένη ηθοποιός. Υποστηρίζοντας με θέρμη τις δύο μικρότερες αδελφές της, αποτελεί το συνδετικό κρίκο μιας οικογένειας που μοιάζει να αντιπαθεί τη σταθερότητα τόσο όσο βασίζεται σ’ αυτήν. Όταν όμως ο ήσυχος κόσμος της Χάνα σαμποτάρεται από αδελφική αντιζηλία, ανακαλύπτει ότι είναι το ίδιο χαμένη όσο οποιοσδήποτε άλλος και πως για να βρει τον εαυτό της θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην ανεξαρτησία της και σε μια οικογένεια που δεν μπορεί να αποχωριστεί.



Λίγα λόγια για την ταινία:

Ο Γούντι Άλεν ένας από τους πιο παραγωγικούς δημιουργούς της εποχής μας με περισσότερες από 50 ταινίες στο ενεργητικό του, στη «Η Χάνα και οι αδελφές της» την 14η ταινία του που κλείνει 30 xρόνια από την πρώτη της κυκλοφορία στη μεγάλη οθόνη στην Αμερική και προβάλλεται και πάλι στη μεγάλη οθόνη σε επανέκδοση.



Αφού τίμησε στη δεκαετία των ΄70 την κωμωδία, ο Γούντι Άλεν μετά το ΄80 αφιερώνει ταινίες του στις ενδοοικογενειακές σχέσεις και στα προβλήματα που δημιουργούνται από μια σύγχρονη Βαβέλ, που επικρατεί η έλλειψη επικοινωνίας και ανθρώπινης αλλά και ερωτικής επαφής. Ο Άλεν μας ωθεί στην θέση του ρόλου και προσπαθεί να αντικαταστήσει την μοναξιά και μοναχικότητα από τη μία, ή τη νεύρωση και το αδιέξοδο από την άλλη , σε μια αναζήτηση για λύση μέσα από την αντίσταση στις καταστάσεις που τα δημιουργούν.



Βρίσκεται πια στην περίοδο που δημιουργεί κομεντί για τα προβλήματα των σχέσεων των δύο φύλων με μια σειρά κορυφαία φιλμ όπως «Ο νευρικός εραστής» (1977), «Μανχάταν» (1979), «Σεξοκωμωδία θερινής νύχτας» (1982) και τη «Χάνα και οι αδελφές της» (1986) που αποτελεί την κορωνίδα όλων αυτών.



«Η Χάνα και οι αδερλές της» μια ταινία που δημιουργεί νοσταλγία με το απόλυτα `80s ύφος, τη τζαζ μουσική και την πανέμορφα κινηματογραφημένη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει χαρακτήρες με τους οποίους ακόμη και σήμερα μπορούμε να ταυτιστούμε σε ένα σκηνοθετικό ύφος αξεπέραστο.



Ο Γούντι Άλεν σε ρόλο ψυχαναλυτή που ξέρει τι γίνεται μέσα και έξω από το ρόλο του ηθοποιού και παράλληλα ως «μαέστρος» να κρατά και έναν ρόλο αποκλεισμένο από το θεατή αλλά και από την πραγματικότητα στην ταινία, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει μια απολαυστική εξέλιξη.



Μια αρθρωτή ταινία όπου η οικογένεια, κατά τη διάρκεια δυο ετών, συγκεντρώνεται σε τρεις γιορτές – στάδια. Η πρώτη γιορτή τους βρίσκει ικανοποιημένους, η δεύτερη σε μια στιγμή που βιώνουν το πρόβλημα, και η τρίτη που δείχνει τι συμβαίνει μετά την επίλυση των προβλημάτων. Είναι κάτι που θυμίζει τις επιρροές του από Μπέργκμαν και Βισκόντι, ως αναφορά το σενάριο. Αλλά και η επιλογή του καστ κορυφώνει την ταινία στην καριέρα του Γούντι Άλεν με Μία Φάροου, Μάικλ Κέιν αλλά και Μαξ Φον Σίντοφ που είναι κατεξοχήν ερμηνευτής του Μπέργκμαν.



Ο Άλεν που σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο και συνηθίζει, αν όχι να παίζει κάποιο ρόλο, το λιγότερο να περνά μπροστά από την κάμερα, στη Χάνα έχει το χιουμοριστικό ρόλο ενός τρομοκρατημένου από το φόβο του θανάτου και τις θρησκευτικές αντιλήψεις, κάνοντας κάπως πιο ανάλαφρη την ψυχωσική αναζήτηση και σκηνοθετεί τελικά ένα κινηματογραφικό αριστούργημα ανάμεσα στο δράμα και την κομεντί.



Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων των εσωτερικών χώρων της ταινίας έγινε στο πραγματικό διαμέρισμα της Φάροου, η οποία εκείνη την εποχή ήταν ακόμη σύντροφος του Αλεν και στη ζωή, γεγονός το οποίο επηρέασε συναισθηματικά την ίδια τη Φάροου, με σκέψεις που έφερναν τον ρόλο της στην πραγματική ζωή και τις οποίες προσπάθησε να αποβάλλει αμέσως, όπως ισχυρίστηκε η ίδια.

 



Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν


Σενάριο: Γούντι Άλεν


Σύνθεση μουσικής: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ



Πρωταγωνιστούν: Γούντι Άλεν, Μία Φάροου, Μάικλ Κέιν, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ, Μαξ Φον Σίντοφ, Κάρι Φίσερ, Ντάιαν Γουίστ, Μορίν Ο'Σάλιβαν, Λόιντ Νόλαν κα

 

κινηματογράφος Ζέφυρος

Θερινός

Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα


Τηλ.:2103462677, 6907660033

 

 

Δείτε το βίντεο:

 

 

embed video plugin powered by Union Development
Διαβάστηκε 430 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)