×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
17
Ιανουαρίου

"Κορίτσια εν δράσει!": Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Exile Room!

Κατηγορία Σινεμά

Το Exile Room παρουσιάζει ένα πρόγραμμα ντοκιμαντέρ που γιορτάζει το γυναικείο φύλο σε απρόσμενες εξισώσεις: ένα εργαστήριο-εισαγωγή στον κόσμο του ντοκιμαντέρ, ειδικά για έφηβα κορίτσια, και έξι ταινίες για τις υπέροχες εκείνες ηρωίδες της διπλανής πόρτας που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και τις κοινωνικές συμβάσεις, χαράζοντας τον δικό τους δρόμο.

Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα σε γυναίκες που ξεπέρασαν τα όρια...



Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους

 

Ταινία έναρξης:

Miss Sharon Jones! (2015)
Τετάρτη 18/1 στις 22:00 @ Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Σκηνοθεσία: Barbara Kopple / Χώρα: ΗΠΑ / Γλώσσα: Αγγλικά / Διάρκεια: 93’



«Πολύ χοντρή, πολύ μαύρη, πολύ κοντή και πολύ μεγάλη»: Αυτή ήταν η αντιμετώπιση που συναντούσε η κορυφαία σόουλ τραγουδίστρια Sharon Jones καθώς πάσχιζε, σε προχωρημένη σχετικά ηλικία, να στήσει μια επαγγελματική καριέρα στο τραγούδι, αναγκασμένη να δουλεύει ακόμα και ως σεκιούριτι. Ομως για τον θηλυκό James Brown τα όνειρα ποτέ δεν είχαν ημερομηνία λήξης, απλά μερικές φορές η πραγματοποίησή τους έπαιρνε παράταση. Δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ , η ντοκιμαντερίστρια Barbara Kopple ιχνηλατεί την καθυστερημένη πορεία προς την κορυφή (η Jones κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ σε ηλικία 40 ετών), τον αγώνα της ενάντια στις προκαταλήψεις της μουσικής βιομηχανίας, αλλά και την άνιση μάχη της με τον καρκίνο.


Προλογίζει η τραγουδίστρια Έλλη Πασπαλά



Πέμπτες στο Exile Room!

 

Πέμπτη 19/1


20:00
Γκαζιάρικα Κορίτσια / Speed Sisters (2015, 80’, ελληνική πρεμιέρα)
της Amber Fares



Οι Speed Sisters είναι η πρώτη αποκλειστικά γυναικεία ομάδα αγωνιστικής οδήγησης στη Μέση Ανατολή. Είναι τολμηρές, είναι άφοβες και δεν έχουν αφήσει πίστα για πίστα σε ολόκληρη την Παλαιστίνη!


Προλογίζει η Εύα Κώτση, οδηγός αγώνων και ιδρύτρια του πρώτου γυναικείου club αυτοκινήτου στην Ελλάδα



22:00
Τα Πολλά Πρόσωπα της Τερέζ / Les Vies de Thérèse (2016, 55’, ελληνική πρεμιέρα) του Sébastien Lifshitz



Πώς μπορεί μια γυναίκα να μεταμορφωθεί σταδιακά από καταπιεσμένη νοικοκυρά των ’50s, συμβιβασμένη με τις κοινωνικές επιταγές της εποχής της, σε μια από τις πιο δυναμικές και μαχητικές φιγούρες του ακτιβισμού στη Γαλλία – και όχι μόνο;
Προλογίζει η συγγραφέας και σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη



23:00
Γυναίκες στο Λουτήρα / Women in Sink (2015, 36’, ελληνική πρεμιέρα) της Iris Zaki



Σ’ ένα κομμωτήριο στην καρδιά της χριστιανο-αραβικής κοινότητας στη Χάιφα, μια κάμερα εγκαθίσταται πάνω από το νιπτήρα όπου οι πελάτισσες απολαμβάνουν το λούσιμό τους. Οι διηγήσεις τους πλέκουν μια αλλιώτικη τοιχογραφία της ζωής στο Ισραήλ…



Πέμπτη 26/1


20:00
Είναι Όμορφη Όταν Θυμώνει / She’s Beautiful When She’s Angry (2014, 92’, ελληνική πρεμιέρα) της Mary Dore

Αποκαλυπτικό, διασκεδαστικό και αφάνταστα διαφωτιστικό, το ντοκιμαντέρ της Mary Dore ανασύρει από τη λήθη την κρυφή ιστορία των απίθανων γυναικών που έθεσαν τα θεμέλια του σύγχρονου γυναικείου κινήματος στην Αμερική, από το 1966 έως το 1971.
Προλογίζει η ιστορικός κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου


22:00
Η Συμμορία του Burlesque / League of Exotique Dancers (2016, 90’, ελληνική πρεμιέρα) της Rama Rau



Σε έναν ανέλπιστο φόρο τιμής στην παρεξηγημένη τέχνη του Burlesque, η σκηνοθέτης ανεβάζει και πάλι στη σκηνή εννιά από τις πιο θρυλικές περφόρμερ που μεσουράνησαν στο παιχνίδι του υπαινιγμού και της αποπλάνησης, από τη χρυσή εποχή της δεκαετίας του ’50, μέχρι και την παρακμή του είδους, στα τέλη των ’70s.
Προλογίζει η La Dandizette, η μοναδική performer του burlesque στην Ελλάδα



ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Girls Make Films
21, 22, 28 & 29/1 > 11:00-15:00



Το Girls Make Films απευθύνεται αποκλειστικά σε κορίτσια 14-17 ετών, με στόχο να τους προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσουν οικειότητα με την οπτικοακουστική τεχνολογία και να φτιάξουν τη δική τους ταινία! Υπό την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών, θα πειραματιστούν με φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να γυρίσουν και να ηχογραφήσουν ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ κοριτσίστικων εξομολογήσεων για τη smartphone γενιά, με στοιχεία animation. Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερις τετράωρες συνεδρίες, όπου οι συμμετέχουσες θα παρακολουθήσουν μια σύντομη εισαγωγή στα είδη και τους κανόνες του ντοκιμαντέρ, πριν περάσουν μπροστά και πίσω από τις κάμερες για να μεταμορφωθούν σε σεναριογράφους, παραγωγούς, σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές της δικής τους ταινίας!



ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ:

Βάλερυ Κοντάκου (σκηνοθέτης και παραγωγός)
Αννέτα Παπαθανασίου (ηθοποιός και σκηνοθέτης)
Ιωάννα Γιακουμάτου (εκπαιδευτικός οπτικοακουστικών τεχνών)
Χριστίνα Πιτούλη (σκηνοθέτης και ηχολήπτρια)



Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 2103223395 (καθημερινά 11:00-16:00)

 

Πληροφορίες
Τοποθεσία: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αθήνα (ταινία έναρξης)
Exile Room, Αθηνάς 12 (3ος όροφος), Μοναστηράκι
Ημερομηνία: 18, 19, 26 Ιανουαρίου 2017 για τις προβολές των ταινιών
21, 22, 28 & 29 Ιανουαρίου 2017, 11:00-15:00 το εργαστήριο
Δωρεάν είσοδος
Πληροφορίες: www.exileroom.gr

 

 

Πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 240 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)