ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 2:13:06μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
10
Μαΐου

Ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ «σπάει», μετά θάνατον, το εμπάργκο στην Κούβα -Απόβαση πολλών αστέρων στην Αβάνα

Κατηγορία Σινεμά

Μισό και πλέον αιώνα μετά το θάνατό του, ο Ερνεστ Χέμινγουέϊ, ο νομπελίστας συγγραφέας που έζησε και αγάπησε την Κούβα σα δεύτερη πατρίδα του, χτίζει για μία ακόμη φορά γέφυρες ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αβάνα. Αφορμή αυτή τη φορά μία χολιγουντιανή ταινία για τη ζωή του.

Το φιλμ Papa -όπως ήταν το χαϊδευτικό του μεγάλου Αμερικανού λογοτέχνη- είναι το πρώτο που γυρίζεται στην Αβάνα μετά την επανάσταση του 1959. Και δεν αποκλείεται να ανοίξει την όρεξη στους παραγωγούς της λαμπερής Μέκκας του Κινηματογράφου για περισσότερα ταξίδια στο νησί της Καραϊβικής.

 

Κάμερες, φώτα πάμε: Μία χούφτα επαναστάτες μαζί με τον νεαρό τότε Φιντέλ Κάστρο ξεχύνονται στους δρόμους έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Αβάνας, την ώρα που οι στρατιώτες του δικτάτορα Φουλχένθιο Μπατίστα εξαπολύουν βροχή πυρών. Λίγα μέτρα πιο μακριά, ο Έρνεστ Χεμινγουέι μαζί με το φίλο του δημοσιογράφο Ντεν Μπαρτ Πετιτκλέρκ, βουτάνε πίσω από ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο για να προφυλαχθούν. Αυτή είναι μία από τις ιστορικές σκηνές που γυρίζει εδώ και αρκετές εβδομάδες στην Αβάνα, ένα διεθνές καστ ηθοποιών υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Μπομπ Γιάρι.

«Ήταν βαθιά επιθυμία μας να κάνουμε την ταινία στη Κούβα, εκεί που συνέβησαν στα αλήθεια, όλα όσα γράφει το σενάριο. Εκεί που βρίσκεται το αγρόκτημα που έζησε ο Χέμινγουεϊ, εκεί που βρισκόταν η βάρκα που ψάρευε» δήλωσε ο ίδιος.

 

Στην ταινία που φωτίζει τη ζωή του δημιουργού στην Αβάνα, και τη φιλία του με έναν Κουβανό δημοσιογράφο που κατέγραφε τα γεγονότα της επανάστασης, πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων, οι Τζοέλι Ρίτσαρντσον, Τζοβάνι Ριμπίζι και Αντριαν Σπαρκς.

 

Για να πάρει το πράσινο φως των αμερικανικών Αρχών, το φιλμ χρειάστηκε να χαρακτηριστεί ως ντοκιμαντέρ και να εξασφαλίσει ειδική άδεια από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Eρνεστ Χέμινγουεϊ εγκαταστάθηκε στην Κούβα μετά τον τρίτο του γάμο και έζησε εκεί από το 1939 έως το 1960, ένα χρόνο δηλαδή πριν δώσει τέλος στη ζωή του. Μετέτρεψε την περίφημη βίλα Φίνκα Βίχια στο ησυχαστήριό του, γνωρίστηκε με τους ντόπιους και ολοκλήρωσε στο σπίτι αυτό, αρκετά έργα του. Ανάμεσά τους και το μυθιστόρημα «Για ποιον χτυπά η καμπάνα».

 

Πηγή:iefemerida.gr

Διαβάστηκε 328 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα