προχώρησε σε μια απρόσμενη κίνηση που άφησε άφωνους τα μέλη της επιτροπής που είχαν οριστεί να επιλέξουν την ελληνική πρόταση για τα βραβεία Όσκαρ. Αρχικά, το Υπουργείο συγκρότησε την επιτροπή με τη συμμετοχή διακεκριμένων επαγγελματιών του κινηματογράφου, όπως ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, η σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη, και η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη. Ωστόσο, δύο ημέρες αργότερα, με ένα email, ενημέρωσε τέσσερα άτομα της πως δεν θα αποτελέσουν τελικά μέλη της επιτροπής, κάνοντας λόγο για «εκ παραδρομής» πρόσκληση.
Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, ο οποίος μάλιστα είχε οριστεί πρόεδρος της επιτροπής, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα χαρακτήρισε την κατάσταση «πρωτοφανές φιάσκο» και ζήτησε δημόσια εξηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ζήτησε επίσημα να της ανατεθεί η ευθύνη της επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για τα Όσκαρ.
Αντ' αυτού η κυβέρνηση συνέχισε την γεμάτη παρατυπίες και ερωτηματικά διαδικασία, χωρίς να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τις παραπάνω αλλαγές. Η πρωτοφανής αδιαφάνεια οδήγησε στην παραίτηση τρία μέλη της «νέας» επιτροπής και στην απόσυρση 22 (εκ των 23) ταινιών από τη διαδικασία επιλογής! Συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο και με τον ξένο τύπο να κατακεραυνώνει τους χειρισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού, η επιτροπή αποφάσισε την συμμετοχή της (μοναδικής υποψήφιας) ταινίας «Η Φόνισσα» στα βραβεία Όσκαρ.
Η Υπουργός, που «ξεγελάστηκε» από την υποκριτκή τέχνη του Λιγνάδη, συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο με το παραπάνω φιάσκο να προστίθεται σε μια σειρά πολύ προβληματικών ενεργειών που έχουν δημιουργήσει τεράστια αρνητική αίσθηση στον καλλιτεχνικό χώρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια και σεβασμό στη διαδικασία επιλογής.
Για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον και να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της διαδικασίας επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για τα Όσκαρ, το Βολτ υποστηρίζει:
Την ανάθεση της διαδικασίας στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: Όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου θα μπορούσε να αναλάβει εξολοκλήρου την ευθύνη επιλογής της υποψηφιότητας.
Τη θεσμοθέτηση διαφανούς διαδικασίας με αντικειμενικά κριτήρια που θα μειώσει την πιθανότητα παρερμηνειών ή ανατροπών της τελευταίας στιγμής.
Τη συμμετοχή ευρύτερου φάσματος επαγγελματιών, όπως σκηνοθέτες, παραγωγοί, σεναριογράφοι, τεχνικοί και ακαδημαϊκοί, ώστε να εξασφαλίζεται η πολυφωνία και η συνολική εκπροσώπηση του χώρου.