ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 1:15:45μ.μ.
14
Μαρτίου

Αναδρομική έκθεση του αυτοδίδακτου ζωγράφου Δημήτρη Μανιώτη στο Παλιό Ταχυδρομείο

Κατηγορία Εικαστικά

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά θα παρουσιάσει την αναδρομική έκθεση του αυτοδίδακτου ζωγράφου Δημήτρη Μανιώτη και σας προσκαλεί στα εγκαίνια την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 και ώρα 19:00, Φίλωνος 29, στο Παλιό Ταχυδρομείο.

Λίγα λόγια για τον ζωγράφο


Ο ζωγράφος Δημήτρης Μανιώτης ήταν ξεχωριστός άνθρωπος από πολλές απόψεις. Γεννήθηκε στην Οδησσό το 1923 από πατέρα Έλληνα και από μητέρα Ρωσίδα - Ιταλικής καταγωγής.


Στα εφτά μου  χρόνια (μας  έλεγε  ο  ίδιος) κατάλαβα  ότι  είχα  κάτι  διαφορετικό  από  τους  γύρω  μου,  τη ζωγραφική. Από τότε δέθηκα άρρηκτα με την τραγωδία της καλλιτεχνικής έκφρασης.Μέσα του έφερνε ποικίλες μνήμες: τη φύση από την Ταϊγκά της Σιβηρίας, εικόνες από την Όπερα όπου μικρός τρύπωνε στο κυλικείο του πατέρα του, το δράμα της προσφυγιάς και της ορφάνιας στα 17 του, το θάνατο της μητέρας του στην αγκαλιά του  την Κατοχή. Τελικά τον κράτησε το Φως της Ελλάδας. Το Φως αυτό τροφοδοτούσε την τέχνη του που πάσχιζε να καταρρίψει τα όρια του χώρου και του χρόνου. Ζωγράφιζε τεράστιες επιφάνειες σ' ελάχιστο χρόνο. Όσο για το μέσο, χρησιμοποιούσε τα πάντα: πινέλα, κουρέλια, σφουγγάρια, μυστριά, ακόμα και τα χέρια του.


Ακόμα το Φως αυτό έθρεψε κι έναν ασυμβίβαστο χαρακτήρα που αποστρεφόταν έντονα την ανθρώπινη μικρότητα και το ψέμα. Νεαρός παράτησε τη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου τον είχαν δεχτεί κατ' εξαίρεση (σαν εξαιρετικό
ταλέντο), γιατί οι καθηγητές του τον παρατήρησαν που χρησιμοποιούσε κόκκινο (κομμουνιστικό) χρώμα. Ήμουν  πολύ  «λερωμένος»  από  ελευθερία  για  να  μ'  αγγίζουν  κάτι  τέτοια, έλεγε γελώντας. Αλλά μπορεί  να  μου  έκανε  καλό,  γιατί  τότε  πήγα  μαθητής  στους  Μεγάλους  Δάσκαλους,  τον  Μιχαήλ Άγγελο,  τον  Ρούμπενς,  τον  Ντελακρουά.  Και  κάτι  ακόμα:  Με  τους  νεκρούς  τα  βρίσκω  καλλίτερα παρά με τους ζωντανούς. Ξέρεις τι ωραία που τα συζητάμε με τον Λούντβιχ; Εννοούσε τον Μπετόβεν που στάθηκε ο μεγάλος του πνευματικός οδηγός. Θεέ μου, δώσε μου τη θέληση του και στη δική μου τέχνη.

Για  ένα  μικρό  χρονικό  διάστημα  παρακολουθεί  ως  μαθητής  τον  ζωγράφο  Σπύρο  Βικάτο  και διδάσκεται γλυπτική από το γλύπτη Βάσο Φαληρέα. Αν θέλαμε να συμπυκνώσουμε την όλη πνευματική στάση του Μανιώτη τόσο στην τέχνη του όσο και στη ζωή του, θα διαλέγαμε ένα σύμβολο στο οποίο και ο ίδιος πίστεψε: Τον Προμηθέα. Σύμβολο της απλόχερης προσφοράς του πνευματικού ανθρώπου, την προσφορά της ζωοδότρας Φωτιάς του πνεύματος στην ανθρωπότητα. Κι αυτό μάλιστα με επίγνωση και χωρίς παράπονο, βαρυγκώμια για την τιμωρία που οι ζηλόφθονοι Θεοί επιβάλλουν σε κάθε Προμηθέα, την τραγική αγωνία της δημιουργίας. Τι λόγο θα δώσω στον Μιχαήλ Άγγελο για τα έργα που δεν πρόλαβα να ζωγραφίσω; Αναρωτιότανε διαισθανόμενος το τέλος του.

 

Ο Δημήτρης Μανιώτης έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις: στο Ζάππειο Μέγαρο, στον Παρνασσό, στο Σαρόγλειο Μέγαρο, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πειραιώς και σε πολλές γκαλερί, κυρίως στην Αθήνα. Έργα του επίσης έχουν εκτεθεί στη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμάτα, στη Σάμο, στη Χίο και, μετά τον θάνατό του, στην Πάτμο. Ο Δημήτρης Μανιώτης, Προμηθέας της Ζωγραφικής Τέχνης, έφυγε στις 3 Απριλίου 1985. Μαζί με τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του στις 20:00.  Εκτός από την ζωγραφική, ασχολήθηκε επίσης και με την συγγραφή δοκιμίων για την τέχνη, χρονογραφημάτων (ανέκδοτα) και ποίησης. Το 1978 κυκλοφόρησαν δύο ποιητικές συλλογές, «...και ο μύθος συνεχίζεται» και «Ανθρωπίλα», στις οποίες υπάρχουν και πρωτότυπα σκίτσα του.

 

Η παρουσία σας  θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.
Εγκαίνια:  Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017, στις 19:00.

 

Παρουσίαση βιβλίου:  Τετάρτη, 5 Απριλίου, στις 20:00.

 

Διάρκεια:  5-22 Απριλίου 2017.

Τοποθεσία:  Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29, Παλιό Ταχυδρομείο.

Πληροφορίες:  Όλγα Μανιώτη, τηλ. 210 751 5244, mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του Δημήτρη Μανιώτη: http://www.dimitrismaniotis.gr

Διαβάστηκε 388 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα