ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 - 6:39:30π.μ.

banner468x60

16
Φεβρουαρίου

Ατομική έκθεση της Αλέκας Κατσέλη "Άγνωστος Παραλήπτης"

Κατηγορία Εικαστικά

Η Αλέκα Κατσέλη έζησε σαν παιδί στη Σαουδική Αραβία, όπου δούλευε ο πατέρας της για δώδεκα χρόνια.

Όταν δεν βρισκόταν εκεί μαζί του, μάθαινε τα νέα του μέσα από τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας της εποχής, τα γράμματα. Το ίντερνετ και το κινητό ήταν σχεδόν άγνωστα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και το τηλέφωνο αρκετά ακριβό. Αργότερα στα είκοσί της, ζώντας στην Αθήνα πια, η αλληλογραφία μπήκε πάλι στη ζωή της, αυτή τη φορά ως καθαρή επιλογή. Ήταν ένας ακόμα τρόπος επικοινωνίας με τον εικαστικό Λάζαρο Ζήκο, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή: κράτησε έντεκα χρόνια, όσα και η βαθιά φιλία τους.

 

Στην πρώτη ατομική της έκθεση παρουσιάζει στον Φωταγωγό ένα κέντημα από χαρτί που έχει μήκος εφτά μέτρα.

 

Αποτελείται από σύντομες προτάσεις επιλεγμένες μέσα από την αλληλογραφία που είχε με τους δύο άντρες. Είναι είκοσι τρεις φράσεις, γραμμένες όλες στο χέρι, και επαναλαμβάνονται με έναν αυτοσχέδιο αλγόριθμο που κινητοποιεί τη μνήμη και τα συναισθήματα.

 

Ο τίτλος «Άγνωστος παραλήπτης» αναφέρεται στο σήμερα. Έχοντας πατήσει τα σαράντα, η δημιουργός θέλει να αναγνωρίσει, να θυμηθεί τους νεότερους εαυτούς της και να συνδεθεί με αυτούς, όχι πάντα με επιτυχία. Η όλη προσπάθεια ενηλικίωσης και συμφιλίωσης με το παρελθόν είναι το κεντρικό θέμα και στα 25 αριθμημένα artist books, που συνοδεύουν την εγκατάσταση και είναι σχεδιασμένα από τον ΧΡΙΣΤΟ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ.

 

H Αλέκα Κατσέλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και σπούδασε σκηνοθεσία. Η πτυχιακή της ταινία «Κοίτα... happiness» παρουσιάστηκε στην 11η Μπιεννάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου στην Αθήνα και στη Βενετία (2003). Δούλεψε στην παραγωγή και σαν βοηθός σκηνοθέτη για ένα διάστημα. Συνεργάστηκε με τον εικαστικό Λάζαρο Ζήκο σε ατομικές του εκθέσεις και στα ετήσια φεστιβάλ κόμικς του περιοδικού «Βαβέλ» σε επίπεδο σεναρίων.

 

Συμμετείχε στη συλλογική έκδοση «Stories from the city, tales from the sea» με την ιστορία «Πρώτη πρώτου» μέσα από το διαγωνισμό διηγήματος που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο με τις εκδόσεις «Περίπλους» (2006). Το 2016 φιλοξενήθηκε στον «Φωταγωγό» ως μέλος του καλλιτεχνικού διδύμου Phototellers (πάλι με τον Χρίστο Χατζηστυλιανού) στην ομώνυμη έκθεση φωτογραφίας. Έχει εργαστεί σε ριψοκίνδυνες θέσεις όπως βιβλιοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, delicatessen, αποθήκες, καταστήματα και κάθε είδους ταμεία. Η έκθεση «Άγνωστος παραλήπτης» είναι η πρώτη της ατομική.

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ – ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ «ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ»

ΕΓΚΑΙΝΙΑ : ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020, ώρες 19.00 – 22.00

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 59Β & ΛΙΜΠΟΝΑ [ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗ] – ΤΗΛ. 2103839355

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 17/02/ – 14/03/2020

Διαβάστηκε 329 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα