ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 - 10:55:17π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
10
Ιουνίου

Έκθεση της Κατερίνας Π. Κοντογιώργη με ψηφιδωτά τραπέζια

Κατηγορία Εικαστικά

Μέχρι τις 14 Ιουνίου θα διαρκέσει η έκθεση της Κατερίνας Π. Κοντογιώργη με ψηφιδωτά τραπέζια, με τον τίτλο «Tables», στην γκαλερί «Φωτόπουλος The Gallery», Δημοκρίτου 17, Κολωνάκι, (τηλ. 2103613318).

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι τελευταίες δημιουργίες της καλλιτέχνιδας με ψηφιδωτά τραπέζια, χρηστικά, διαφορετικού ύφους και λειτουργίας. Παράλληλα εκτίθενται επιτοίχια ψηφιδωτά, τα περισσότερα από προηγούμενες εργασίες της.

 

Η σημειολογία του αντικειμένου "τραπέζι ή τράπεζα", στη φάση αυτή της καλλιτεχνικής πορείας της Κατερίνας Κοντογιώργη, ενέχει την έννοια ότι αναδεικνύει ένα πλήθος συμβολισμών που εμπεριέχονται στις λειτουργίες του: τραπέζι εστία, τραπέζι εργασίας, χρηματοπιστωτική ουσία, θρησκευτικό σύμβολο κλπ. Οι ψηφιδωτές επιφάνειες παραπέμπουν σε ίχνη μιας ιστορικής και πολιτισμικής εξέλιξης, αποτολμούν μία περιήγηση στα μεγάλα ρεύματα και ιστορικές περιόδους της τέχνης, αρχαίας, βυζαντινής, σύγχρονης. Τα επιτοίχια ψηφιδωτά ενισχύουν τον ιστορικό και αφηγηματικό χαρακτήρα του "τραπεζικού" εικαστικού περιβάλλοντος, δημιουργώντας ένα σθεναρό σύνολο προσωπικών βιωμάτων και συλλογικής μνήμης.

 

Το ψηφιδωτό, ως τέχνη μνημειακή και αυθεντική, υπαγορεύει και διαμορφώνει τον χώρο, πραγματικό και αισθητικό. Αυτή η αδρανής και ανθεκτική ύλη, με τις εικονικές αναγωγές της, αποκτά μία πλαστικότητα, μία υποβλητική ευγένεια, προκαλώντας την οπτική και απτική σημειολογία του πράγματος. Το φαινόμενο ακριβώς αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές όταν πρόκειται για ένα χρηστικό αντικείμενο και μάλιστα τραπέζι.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή 11.00 – 21.00, Σάββατο και Δευτέρα 10.00 – 14.00.


Σύντομο βιογραφικό


Η Κατερίνα Καμπουργιαννίδου-Κοντογιώργη γεννήθηκε στη Λευκάδα από Μικρασιάτες γονείς.
Με νομικές σπουδές στην Αθήνα και μεταπτυχιακά στην πολιτική επιστήμη και στην ιστορία στο Παρίσι, (με δασκάλους τους Νίκο Σβορώνο, G.Burdeau, Jean Rouvier κ.ά.), διετέλεσε υπεύθυνη της Διεύθυνσης Επιμορφωτικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων του ΥΠΕΠΘ (1982-2001), προϊσταμένη Διεύθυνσης του ΕΚΔΔ (2001-2005) και Γεν. Διευθύντρια της Ακαδημίας Αθηνών (2005-2010).

 

Με το ψηφιδωτό ασχολείται συστηματικά από το 1994. Θήτευσε σε καθηγητές ψηφιδωτού της Σχολής Καλών Τεχνών και στο Εργαστήριο του ζωγράφου και ψηφιδογράφου Νίκου Ευγενίδη. Δημιούργησε και διεύθυνε την «Ομάδα Ψηφιδωτού 10», με αξιόλογο έργο στο χώρο του ψηφιδωτού.

 

Μέλος της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης (ΠΕΛΤ), των ΔΗΠΕΑΠ (Aγίας Παρασκευής), της Διεθνούς Ένωσης Σύγχρονων Ψηφιδογράφων (ΑΙΜC) με συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις (Ραβέννα, Μελβούρνη, Σάο Πάολο, κλπ.).

 

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Αυτή είναι η τρίτη ατομική. Έργα της κοσμούν ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Πηγή:zougla.gr

Διαβάστηκε 319 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα