ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 3:47:16π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
26
Ιουλίου

Επετειακός ρεαλισμός στην Άνδρο

Κατηγορία Εικαστικά

Συμπληρώνοντας τα 20 χρόνια παρουσίας, ο επιτυχημένος θερινός θεσμός ΠΛΟΕΣ, γιορτάζει με τη φετινή του εικαστική έκθεση επετειακού χαρακτήρα,

που εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, σήμερα, Σάββατο 26 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

 

Με υπότιτλο «Πραγματικότητες: Living real!» και τη συμμετοχή 20 καλλιτεχνών (όσα και τα χρόνια του θεσμού), η έκθεση, σε διαμόρφωση και επιμέλεια της κριτικού και ιστορικού τέχνης, Αθηνάς Σχινά, είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους, που με τον τρόπο τους, συνέδραμαν, έτσι ώστε να αποκτήσει κύρος και σοβαρότητα ο θεσμός.

 

 

Οι πιο αντιπροσωπευτικές εκδοχές του μεταπολεμικού «ρεαλισμού»

 

Στόχος των εκθεσιακών εκδηλώσεων του θεσμού ΠΛΟΕΣ είναι να φέρουν στο προσκήνιο τις πιο αντιπροσωπευτικές εκδοχές του μεταπολεμικού «ρεαλισμού», ενός όρου που γνώρισε πολλές περιπέτειες και περισσότερες παρερμηνείες (στη διάρκεια της προηγούμενης 20ετίας), μέχρι τη δικαίωσή του στις μέρες μας, με την ισότιμη αποδοχή του ανάμεσα στα κυρίαρχα εκφραστικά ιδιώματα της εποχής μας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Ποιοτική αποκέντρωση και αντιπροσωπευτική προβολή

 

Κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων που μεσολάβησαν, παρουσίασαν έργα τους περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς, οι οποίοι υποστήριξαν τις προσπάθειες και τους σκοπούς του Ιδρύματος, ανάμεσα στους οποίους ήταν και συνεχίζει να είναι η ποιοτική αποκέντρωση, η αντιπροσωπευτική προβολή και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας των εικαστικών έργων (μέσω συνοδευτικών κειμένων, αλλά και με την έκδοση δίγλωσσων καταλόγων), καθώς και η διάδοση της γόνιμης και καθ’ όλα εύρωστης πολιτιστικής παραγωγής της χώρας μας.

 

andros2


Διάλογος που κινητοποιεί τον στοχασμό

 

Κάθε χρόνο, ο θεσμός «ΠΛΟΕΣ» συνοδεύεται και από έναν υπότιτλο, που επικεντρώνεται στους προβληματισμούς του ανά περίπτωση «θέματος» της έκθεσης, διερευνώντας εκδοχές των σύγχρονων και διεθνών πλέον «ρεαλισμών», μέσα από έναν διάλογο. Τον διάλογο που ευαισθητοποιεί, καλλιεργεί και, παράλληλα, κινητοποιεί τον θεατή, προκειμένου να στοχαστεί γύρω από την πολλαπλότητα αυτών των «ρεαλισμών», την πολυμέρεια, την κριτική διάσταση και τις ποικίλες τους αντιθέσεις ή ανατροπές των αναγνωρίσιμων στοιχείων της «εικόνας», γεγονός που ενισχύει τη διάθεση να επανεξεταστεί ο ρόλος και η λειτουργία της, στους δύσκολους και αδιαφανείς καιρούς που διανύουμε.

 


Έργα δύο κατευθύνσεων

 

andros3

 

Στους χώρους των δύο ορόφων του Ιδρύματος, παρουσιάζονται εικαστικά έργα δύο κατευθύνσεων, προκειμένου να καταστούν ευκρινέστερες οι διαφορές της γραφής τους και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η αφηγηματικότητα πλοκής των εικόνων τους. Από τη μια πλευρά, ο θεατής έρχεται σε επαφή με έργα που υπαινίσσονται μια σειρά από παραλειπόμενα όσων βλέπει και αισθάνεται, χωρίς να εξαιρούνται τα ερωτηματικά, οι εσωτερικές τους αμφισημίες ή αντιφάσεις, ενώ από την άλλη πλευρά, αντικρίζει κανείς έργα, που ασκούν κοινωνική κριτική, συνδυάζοντας τον «ρεαλισμό» τους με περίσκεψη, αινιγματικότητα, ανατροπές και αναθεωρήσεις για τα γνωστά και υποτιθέμενα, που συναρθρώνουν την πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε.

 

Η επιλογή των καλλιτεχνών έγινε (εκτός από την αναγνωρισμένη ποιότητα των έργων τους), με κριτήριο την πολυμέρεια των εκφραστικών τους διατυπώσεων και, κυρίως, με βάση τις ενδιαφέρουσες διαλεκτικές τους αντιπαραθέσεις, στους εκθεσιακούς χώρος του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως.

 


Οι καλλιτέχνες

 

Στην έκθεση, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρήστος Αθανασιάδης, Λήδα Αλεξοπούλου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αγγελική Βαξεβανίδου, Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Μαρία Γρηγοριάδη, Αντωνία Γρίβα, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Χρήστος Κάλφας, Σταύρος Κίκας, Σταμάτης Λάσκος, Μίλτος Μιχαηλίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Άρις Στοΐδης, Χρήστος Τσιντσάρης, Κατερίνα Χαδουλού, Παντελής Χανδρής, Μαρία Χατζηανδρέου και Αλέξανδρος Ψυχούλης.

 

 

Πληροφορίες


Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως: Χώρα - Άνδρος, τηλ.: 22820 24598.

 

πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστηκε 224 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα