Εκτύπωση αυτής της σελίδας
24
Μαΐου

Γλυπτά, νομίσματα και υφάσματα διηγούνται την ιστορία τους

Κατηγορία Εικαστικά

Σε μια περιήγηση στις συλλογές γλυπτικής, μικροτεχνίας, νομισμάτων και υφασμάτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, μέσα από τη διάλεξή της με θέμα «Τα αντικείμενα διηγούνται», μας προσκαλεί η δρ Έλενα Παπασταύρου, Προϊσταμένη Συλλογής Μικροτεχνίας, Υφασμάτων και Πινάκων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Όπως εξηγεί η κα Παπασταύρου: «Γίνεται προσπάθεια ώστε να αναδειχθεί ο πλούτος και η σημασία τους. Στόχος είναι να κατανοήσει ο σημερινός μη ειδικός παρατηρητής το μήνυμα που εκπέμπουν τα αρχαία έργα τέχνης. Το μήνυμα αυτό σχετίζεται με την κοινωνία που τα έπλασε και μέσα στην οποία έζησαν και έδρασαν τόσο ο χρήστης/παραγγελιοδότης, όσο και ο τεχνίτης/δημιουργός τους. Δηλαδή, γίνεται προσέγγιση των έργων τέχνης του παρελθόντος μέσα από το ιστορικό, οικονομικό, πνευματικό, ιδεολογικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο της εποχής τους, η οποία συμβάλλει στην κατανόηση των κοινωνικών ή ψυχολογικών συνθηκών που τα γέννησε».

 

Η Έλενα Παπασταύρου αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε δύο διδακτορικές διατριβές στην Αρχαιολογία και στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μονογραφίες που αφορούν τη Βυζαντινή, Μεταβυζαντινή και Δυτική τέχνη σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το 2007 κυκλοφόρησε βιβλίο της με θέμα Recherche iconographique dans l’art byzantin et occidental du XIe au XVe siècle. L’Annonciation (Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, αρ. 25, Βενετία). Ένα χρόνο αργότερα το ίδιο έργο τιμήθηκε με το «Έπαθλον Μαρίας Θεοχάρη» ως η καλύτερη μελέτη βυζαντινής και μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης για το 2007-2008.


Από το 1995, η Έλενα Παπασταύρου εργάζεται στο Βυζαντινό Μουσείο. Είναι μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΧΑΕ), της Επιστημονικής Επιτροπής Βυζαντινολόγων Ελλάδος και του ICOMOS.

 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2014, και ώρα 19:30, και με αυτήν ολοκληρώνεται ο κύκλος ομιλιών για το 2014, που είναι αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, τις οποίες διοργάνωσε ο Σύλλογος των Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Πηγή:archailogia.gr

Διαβάστηκε 284 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)