ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:46:01π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
06
Σεπτεμβρίου

Γλυπτή μυθολογία, με προεκτάσεις στη σύγχρονη πραγματικότητα

Κατηγορία Εικαστικά

Αποτελώντας μία σκιαγράφηση του καλλιτεχνικού προφίλ του γλύπτη και δασκάλου και καταδεικνύοντας την πορεία του, η αναδρομική έκθεση γλυπτικής του Νίκου Στέφου,

που παρουσιάζεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στη Δημοτική Πινακοθήκη, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 17 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

 

Πλάθοντας μορφή από το τίποτα


Κλασικός και, ταυτόχρονα, σύγχρονος, ο Νίκος Στέφος, αξιοποιώντας πρωτότυπες τεχνικές και πλάθοντας μορφή από το τίποτα, δημιουργεί έργα αντιπροσωπευτικά της δεξιοτεχνίας, της γνώσης, της ψυχής και της φιλοσοφίας του. Χρησιμοποιεί απλά υλικά, όπως ξύλο, μέταλλο και χαλκό, αλλά και «ευτελή» υλικά, όπως παλιά σίδερα, για να φιλοτεχνήσει τα έργα του και να συνθέσει «ήρωες», σύμβολα του παρελθόντος και πρωταγωνιστές της σύγχρονης πραγματικότητας.

 

Τα έργα του είναι σχέδια και γλυπτά, με έμπνευση από την αρχαία ελληνική μυθολογία και παράλληλες αναφορές και προεκτάσεις στη σύγχρονη πραγματικότητα. Εξέχουσα θέση σε αυτά κατέχει η γυναικεία μορφή, με την πλαστική απόδοση του σώματος να εκφράζει την άποψη του δημιουργού περί όγκων και φωτός στη γλυπτική.

 

nikos-stefos

 

Μαθητής και δάσκαλος

 

Ο Νίκος Στέφος φοίτησε, το 1967, στο προπαρασκευστικό τμήμα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), με δάσκαλο τον Νίκο Νικολάου. Την περίοδο 1967 - 1972 μαθήτευσε στο εργαστήριο γλυπτικής, στην ιστορία της τέχνης και στην αρχιτεκτονική, υπό τη διδασκαλία των Γιάννη Παππά, Παντελή Πρεβελάκη και Παύλου Μυλωνά αντίστοιχα. Από το 1975 έως το 2001, προετοίμαζε υποψηφίους της ΑΣΚΤ. Έχει φιλοτεχνήσει έργα - μνημεία, που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, έχει πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση (1989, γκαλερί Ώρα) και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, καθώς και σε εκθέσεις του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

 

 

Πληροφορίες


Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Λεωνίδου & Μυλλέρου - Μεταξουργείο (στάση Μετρό: Μεταξουργείο), τηλ.: 210 5202420 - 21. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10.00 - 21.00, Τετάρτη - Σάββατο: 10.00 - 19.00 και Κυριακή: 10.00 - 15.00.

 

 


πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστηκε 285 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα