ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 8:02:17μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
28
Ιουλίου

Η Τήνος εμπνέει 15 καλλιτέχνες

Κατηγορία Εικαστικά

Έχει ονομαστεί «νησί της Τέχνης και του Πολιτισμού». Οχι τυχαία. Ούτε κατ' ευφημισμόν. Από την εποχή που ο Κορνήλιος Καστοριάδης την ονόμαζε «χειροποίητο νησί» μπορεί να έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι.

Η Τήνος, όμως, δεν παύει μέχρι σήμερα να γοητεύει τις ευαίσθητες ψυχές όπου γης. Γι' αυτό και έχει γίνει δεύτερη πατρίδα για πολλούς καλλιτέχνες που τη γνώρισαν και την αγάπησαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

 

Αυτό το ιδιαίτερο μείγμα συναισθημάτων που γεννά το τηνιακό τοπίο σε ανθρώπους της δημιουργίας, ντόπιους από γεννησιμιού τους ή κατ' επιλογήν, θα γεμίζει το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού έως και τις 28 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «Προς Τήνο ΙΙ», η οποία αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης έκθεσης που παρουσιάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι.

 

Πρόκειται για μια σειρά εκθέσεων που εξετάζουν την καλλιτεχνική και πνευματική κληρονομιά της Τήνου. Στη φετινή εκδοχή συμμετέχουν δεκαπέντε σύγχρονοι καλλιτέχνες που είτε κατάγονται από το νησί είτε διατηρούν μια ιδιαίτερη σχέση με αυτό. Η συναισθηματική έλξη και ο δεσμός τους με την Τήνο είναι η αφορμή της ομαδικής τους συνύπαρξης.

 

Επιμελητής είναι ο γνωστός ιστορικός Τέχνης, Χριστόφορος Μαρίνος. Στα έργα εμφανίζεται άμεσα η Τήνος ή το αποτύπωμα που αυτή έχει δημιουργήσει στον ψυχισμό των δημιουργών.

 

Πολλά από τα έργα αναδεικνύουν τη δυναμική των οικείων αντικείμενων και αποπνέουν απλότητα. Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται αφενός η προσπάθεια να δει κανείς ένα αντικείμενο, ένα γεγονός ή έναν τόπο με διαφορετική ματιά, σαν να επρόκειτο για μια αναπάντεχη συνάντηση, και αφετέρου η συγκατοίκηση, το μοίρασμα ενός κοινού χώρου.

 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκθέσεων Νικόλαος Γύζης του ΙΤΗΠ ενώ ακολούθησε συναυλία των Opera Chaotique. Στην έκθεση μετέχουν με έργα τους οι: artemis*, Μαίρη Αντωνοπούλου, Ινώ Βαρβαρίτη, Coti K., Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Νικολέττα Κατσαμπέρη, Μαρία Κόντη, Πάνος Κούρος, Γιώργος Παλαμάρης, Χριστίνα Παπαδημητρίου, Αντώνης Πίττας, Δημήτρης Σκαλκώτος, Νίκος Τρανός, Γιώργος Χαρβαλιάς, Ζωή Χατζηγιαννάκη.

 

πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστηκε 247 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα