Τρέχων Καιρός
15°C
ελαφρές νεφώσεις
ΜεταξουργείοΠρόγνωση 3 Ημερών (Ωριαία)
-
Παρ 21:0014°Cελαφρές νεφώσεις -
Σάβ 00:0013°Cαίθριος καιρός -
Σάβ 03:0012°Cαίθριος καιρός -
Σάβ 06:0012°Cαίθριος καιρός -
Σάβ 09:0016°Cσποραδικές νεφώσεις -
Σάβ 12:0018°Cελαφρές νεφώσεις -
Σάβ 15:0017°Cαίθριος καιρός -
Σάβ 18:0014°Cελαφρές νεφώσεις -
Σάβ 21:0013°Cαυξημένες νεφώσεις -
Κυρ 00:0013°Cαυξημένες νεφώσεις -
Κυρ 03:0012°Cαυξημένες νεφώσεις -
Κυρ 06:0011°Cαραιές νεφώσεις -
Κυρ 09:0016°Cαίθριος καιρός -
Κυρ 12:0016°Cαίθριος καιρός -
Κυρ 15:0015°Cαυξημένες νεφώσεις -
Κυρ 18:0013°Cαυξημένες νεφώσεις -
Κυρ 21:0012°Cαραιές νεφώσεις -
Δευ 00:0011°Cσποραδικές νεφώσεις -
Δευ 03:0011°Cαυξημένες νεφώσεις -
Δευ 06:0012°Cαυξημένες νεφώσεις -
Δευ 09:0014°Cαυξημένες νεφώσεις -
Δευ 12:0015°Cαυξημένες νεφώσεις -
Δευ 15:0015°Cαυξημένες νεφώσεις -
Δευ 18:0013°Cαυξημένες νεφώσεις
Kalos&Klio The World Awaits You As A Garden
Kalfayan Galleries (Χάρητος 11 , Κολωνάκι, Αθήνα)
Διάρκεια: 15 Ιανουαρίου – 28 Φεβρουαρίου 2026
Εγκαίνια: Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, 18.00 – 21.00
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα 11.00 - 15.00 | Τρίτη - Παρασκευή 11.00 - 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00
Οι Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση των Kalos&Klio, με τίτλο “The World Awaits You As A
Garden” ( «Ο κόσμος σε περιμένει ως ένας κήπος»). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2026, από τις 18:00 έως τις 21:00. Το κείμενο που συνοδεύει την έκθεση έχει γράψει η Δώρα Βασιλάκου (Ιστορικός Τέχνης – Επιμελήτρια).
Με τη νέα σειρά έργων, η οποία αποτελείται από ένα γλυπτό τρισδιάστατης εκτύπωσης και χειροποίητα χαλιά, το εικαστικό δίδυμο από τη Θεσσαλονίκη, επαναπροσδιορίζει τον κόσμο ως έναν κήπο που ακμάζει μέσα από την φροντίδα, την επαγρύπνηση και την ενότητα μεταξύ των φροντιστών του. Για τους καλλιτέχνες η δημοκρατία ξεδιπλώνεται στην έκθεση σαν κήπος «όχι σαν ένα στατικό τοπίο, αλλά σαν ένα ζωντανό οικοσύστημα, ένας ενδιάμεσος κόσμος που λειτουργεί ως κατώφλι όπου οι δημόσιες και οι ιδιωτικές σφαίρες τέμνονται και μεταμορφώνονται, όπου οι ατομικές πεποιθήσεις συναντούν τον συλλογικό διάλογο». Σε άμεση αναφορά με τον συμβολικό ρόλο του κήπου ήταν και η πρόσφατη παρουσίαση του έργου ‘Τhe Keeper of the Garden’ (αναδημιουργία του ομώνυμου χαλιού: 3-D Animation, βιντεοπροβολή, διαφανής LED εγκατάσταση) στο Πεδίον του Άρεως, ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για την έκθεση Plásmata 3 (2025).
Όπως γράφει η Δώρα Βασιλάκου:
«H τρίτη έκθεση του καλλιτεχνικού διδύμου Kalos & Klio στην γκαλερί Kalfayan σηματοδοτεί μια ώριμη εξέλιξη της μακρόχρονης έρευνάς τους γύρω από την τέχνη της χειροποίητης ύφανσης και τη δυναμική της ως φορέα συλλογικής μνήμης, πολιτισμικής μετάδοσης και πολιτικού στοχασμού. Ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει σε μία φράση του Φρίντριχ Νίτσε από το βιβλίο Έτσι Μίλησε ο Ζαρατούστρα. Αντλώντας έμπνευση από το παραβολικό ύφος του φιλοσοφικού κειμένου, οι Kalos & Klio παρουσιάζουν μια νέα σειρά υφαντών έργων και ένα γλυπτό τρισδιάστατης εκτύπωσης, αναδεικνύοντας την αλληγορική σύνδεση του κήπου με τη δημοκρατία.
Εξελίσσοντας την ιδέα της ύφανσης και της σύνδεσής της με τη δημοκρατική δράση που είχαν αναπτύξει στην προηγούμενη ενότητα έργων (Επί Τάπητος | Υφάνσεις Δημοκρατίας, 2020) οι Kalos & Klio εμβαθύνουν εδώ στην αλληγορία της γλώσσας που ριζώνει στη φύση, σε αρχέγονους μύθους, προγονικά σύμβολα, αρχετυπικά μοτίβα και ψηφιακά σχήματα, που διασχίζουν καλειδοσκοπικά γεωγραφίες και χρονικότητες και φωτίζουν τις
εντάσεις, τις αντιφάσεις και τις ευθραυστότητες της δημοκρατικής εμπειρίας σήμερα.
Στην έκθεση παρουσιάζεται μια νέα ενότητα χειροποίητων χαλιών, όπου μια πλούσια κοσμολογία συμβόλων και πολιτισμών διαπλέκεται αρμονικά. Πουλιά, ανθισμένα λουλούδια, το νερό και τα αστέρια, γεωμετρικά σχήματα και καλλιγραφικά στοιχεία, μυστικιστικά και αποτροπαϊκά σύμβολα από πολιτισμούς της Ασίας και της Αμερικής, συνυπάρχουν με τη σύγχρονη εικονοποιία που μας περιβάλλει: πολεμικά αεροπλάνα, πύραυλοι, εικόνες επαυξημένης πραγματικότητας, ιντερνετικά εικονίδια, ηλεκτρονικά σύμβολα γεωγραφικού εντοπισμού και διασυνδεσιμότητας. Όλα μαζί συνθέτουν μια στρωματογραφία αφηγήσεων για διαχρονικά και επίκαιρα διακυβεύματα ενός κόσμου σε διαρκή μετάβαση: τις μεταναστεύσεις πληθυσμών, τις οικολογικές κρίσεις, τις πολιτικές αποκλεισμού, την έννοια της προόδου σε σχέση με την κατανάλωση και την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων της ανθρώπινης και μη ζωής.
Σαν οπτικά χειρόγραφα, τα χειροποίητα υφαντά των Kalos & Klio σε καλούν να τα αποκωδικοποιήσεις. Η πυκνή πληροφορία, η δομημένη πολυπλοκότητα και η επαναληψιμότητα σε οδηγούν σε ρυθμούς και κυκλικές δομές, όπου αναπτύσσεται μια λαβυρινθώδης αφήγηση, καθώς αφήνεσαι στην πολύχρωμη μνημειακότητα και τη μαγεία του ίδιου του υλικού».
