ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 - 9:38:25μ.μ.

banner468x60

07
Μαρτίου

Όψεις πραγματικότητας, έκθεση ζωγραφικής στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας

Κατηγορία Εικαστικά

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος» επεκτείνοντας το μουσειακό ρόλο της ως αφηγητής της νεοελληνικής τέχνης, εκπέμπει για άλλη μια φορά το σήμα της από το σύγχρονο εικαστικό γίγνεσθαι, με σκοπό να δημιουργήσει διόδους επικοινωνίας στους φιλότεχνους και όχι μόνο, και να επαναφέρει τα ερωτήματα πάνω στην σύγχρονη τέχνη, αυξάνοντας ή και πολλαπλασιάζοντας το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό.

Η έκθεση που φιλοξενεί έχει τον τίτλο «Όψεις της πραγματικότητας» με έργα από τρείς σπουδαίους εικαστικούς καλλιτέχνες , τον Στέφανο Δασκαλάκη, τον Μιχάλη Μαδένη και τον Γιώργο Ρόρρη.

 

Φίλοι και μαθητές του Παναγιώτη Τέτση ξεχώρισαν από νωρίς και τα έργα τους βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, σε Μουσεία, Τράπεζες, δημόσιες και ιδιωτικές Συλλογές. Εκφραστές και οι τρείς της "παραστατικής' ζωγραφικής, καταφέρνουν με τη σύγχρονη ματιά τους να διευρύνουν τα όριά της, σε νέες και ξεχωριστές για τον καθένα τους κατευθύνσεις. Με τα έργα τους προτρέπουν σε μιαν άλλη οπτική και προσέγγιση της πραγματικότητας.

 

Κυρίαρχο στοιχείο της έκθεσης ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας των έργων. Η ανθρώπινη μορφή και παρουσία κυριαρχεί στα έργα τους με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

 

Ο ζωγράφος και επιμελητής της έκθεσης Νίκος Καλατζής για την έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Έχοντας ο καθένας τους ακολουθήσει τη δική του προσωπική πορεία, κατάφεραν να συγκλίνουν στο δρόμο που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον της Ελληνικής ζωγραφικής. Ο Στέφανος Δασκαλάκης, ο Μιχάλης Μαδένης και ο Γιώργος Ρόρρης αποτελούν σήμερα αυτό που οι παλαιότεροι εύχονταν να τους διαδεχθεί, και αυτό που οι νεότεροι θα ήθελαν να προέρχονται. Η ζωγραφική τους δεν υποκρίνεται, δεν προσποιείται αλλά δεν είναι και εύκολη. Γίνεται όμως εύκολα αγαπητή. Μας γεμίζει με χρώμα και με παραστάσεις στιβαρές που δεν φλυαρούν, αλλά σε προκαλούν να τις ψηλαφίσεις. Να αγγίξεις αυτό που τις συστήνει, να πας κοντά και να οσφρανθείς το υλικό τους που δίνει όγκο και ζωή σε αυτό που ξέρεις ότι είναι μόνο εικόνα. Να πας μακριά, να δεις αυτά που η συγκίνηση της προσέγγισης σου κρύβει και να τα ανακαλύψεις ή να σου αποκαλυφθούν. Να μαζέψεις τις δικές σου δυνάμεις για στόχους ψηλότερους, μιας και τα έργα τους παρακινούν σε τέτοια πορεία.»

 

Τα έργα της έκθεσης παραχωρήθηκαν ευγενώς από την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Μουσείο Βορρέ, τη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, τους συλλέκτες Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα (Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), το Σωτήρη Φέλιο και το Ίδρυμα "Η άλλη Αρκαδία", τον Θανάση Μιχαηλίδη, τους Γιώργο και Αλίνα Δημαράκη.

 

Τα εγκαίνια της ξεχωριστή αυτής έκθεσης ζωγραφικής θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 8.30 από το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Καλατζής
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Παναγιώτης Λαμπρινίδης

 

Έργο: Στέφανος Δασκαλάκης, Σύνθεση με πιπεριές

 

Πληροφορίες


Τοποθεσία: Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας "Α.Τάσσος", Παπάζογλου 5, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

Ημερομηνία: Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Μαρτίου και ώρα 20.30
Διάρκεια από 9/3 έως 9/4/2017
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, 10.00 έως 14.00
Πέμπτη, Παρασκευή, 16.00 έως 20.00
Σάββατο, 10.00 έως 14.00

Πληροφορίες: Τηλ.: 27210-88991

 

 

Πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 164 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα